Zdrave oči i jasan vid – vodič za penzionere

OCULUS OPTIČKI CENTRI – OCULUS SPECIJALNA BOLNICA ZA OFTALMOLOGIJU  ZDRAVE OČI I JASAN VID – VODIČ ZA PENZIONERE
OCULUS OPTIČKI CENTRI – OCULUS SPECIJALNA BOLNICA ZA OFTALMOLOGIJU

 

 ZDRAVE OČI I JASAN VID – VODIČ ZA PENZIONERE

 

 1. Zašto je važna redovna poseta očnom lekaru?

Neohodno je naglasiti značaj prevencije i redovnih kontrola kod oftalmologa barem jednom godišnje, a po potrebi i češće, naročito nakon 40 godina života. Mnoge očne bolesti imaju neprimetan tok i nemaju nikakve simptome, kao npr. dijabetes mellitus, glaukom, makularna degeneracija… Kod glaukoma, bolesti koja se manifestuje povišenim očnim pritiskom, u najvećem broju slučajeva, ako se ne otkrije i ne leči može doći do slepila. Zbog toga je neophodno da se bolest otkrije na vreme, prati njen tok, primeni terapija i redovno kontroliše.

 1. Koje su najčešće bolesti u starijem dobu?

Najčešće su: glaukom, katarakta, promene na očnom dnu, makularna degeneracija i druge.

Glaukom je jedna od najpodmuklijih bolesti u oftalmologiji jer ne daje nikakve simptome a usled visokog očnog pritiska dolazi do oštećenja očnog živca koje u krajnjem slučaju dovodi do potpunog slepila. Ukoliko se na vreme otkrije i počne sa terapijom vid se može sačuvati do kraja života.

Jedna od najčešćih bolesti oka starijeg doba je katarakta. To je bolest koja smanjuje oštrinu vida zbog zamućenja sočiva. Uglavnom je bolest starijeg životnog doba, mada se može javiti kod mlađih ljudi, pa čak i dece, kada je rezultat nekih drugih bolesti. Jedini način lečenja katarakte je hirurški.

Dijabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje gde dolazi do propadanja krvnih sudova u celom organizmu pa tako i krvnih sudova oka, što se u većini slučajeva prvo i otkrije na očnom dnu. Ukoliko se bolest na vreme ne leči javljaju se brojne komplikacije koje u krajnjem slučaju dovode do potpunog gubitka vida. Zato je jako važno preventivno raditi  preglede i na vreme sprovoditi laserske terapije na krvnim sudovima očnog dna.

 1. Kako se očne bolesti otkrivaju i leče?

U OCULUS SPECIJALNOJ BOLNICI ZA OFTALMOLOGIJU posedujemo opremu za dijagnostiku i lečenje svih očnih bolesti. Najvažniji pregledi za dijagnostiku su: kompjuterizovano vidno polje, pahimetrija, retinalna tomografija (HRT), biografski pregled oka, ultrazvuk, laseri i drugo.

Najvažnije su redovne kontrole i saniranje faktora rizika ukoliko postoje. Ako se bolest već pojavi treba na vreme početi sa njenim praćenjem, lečenjem i redovnim kontrolisanjem.

Kada govorimo o katarakti, u OCULUS SPECIJALNOJ BOLNICI ZA OFTALMOLOGIJU radimo najsavremeniju metodu ultrazvučne operacije katarakte, koja traje 10-15 min i sprovodi se u lokalnoj anesteziji kapima. Nakon intervencije pacijent odmah odlazi kući. U OCULUS-u su na raspolaganju najkvalitetnija intraokularna sočiva svetskog proizvođača ALCON, koji će uz pomoć oftalmologa koji operiše, potrebe pacijenta i karakteristike sočiva odabrati najbolja.

 1. Korekcija vida naočarima i kontaktnim sočivima

U OCULUS OPTIČKIM CENTRIMA rade iskusni tehničari optike, koji će na osnovu lekarskog recepta za pacijenta odabrati idealne dioptrijske naočare i optički odgovarajuća dioptrijska sočiva.

OCULUS nudi veliki izbor naočara i stakala različitih cenovnih grupa, od ekskluzivnih do takozvanih socijalnih, tako da svaka osoba, shodno mogućnostima može da izabere naočare.

Ukoliko lekar preporuči, vid se odlično može korigovati i kontaktnim sočivima, a u OCULUS-u su pacijentima na raspolaganju vrhunska kontaktna sočiva kompanije CIBA VISION (ALCON) i tvrda i gas propustljiva  kontaktna sočiva iz domaće proizvodje, koja se proizvode tako da idealno odgovaraju parametrima oka pojedinačnog pacijenta.

 1. Sunčane naočare u starijoj dobi

Štetni zraci (UV) koji oštećuju kožu, predstavljaju rizik i za oči i mogu dovesti do brojnih problema kao što su: makularna degeneracija, katarakta, fotokeratitis, gubitak vida, rak, eritem, pterigijum, kornealna i konjuktivalna nekroza, bore oko očiju, i drugo. Niko nije imun na UV zračenje. Posebno su ugrožena deca, stariji, osobe koje dosta borave u spoljašnjim uslovima, osobe sa svetlom bojom očiju i drugi…

Prava zaštita očiju od UV zraka jeste upotreba naočara za sunce koje imaju sertifikat da pružaju 100% UV zaštitu. Zbog čestih plagijata i zloupotreba, naočare za sunce treba kupovati od “proverenih izvora”.

U OCULUS OPTIČKIM CENTRIMA na raspolaganju su vam naočare za sunce renomiranih proizvođača koji su odobreni od strane svetskih zdravstvenih organizacija i koji imaju ispravne sertifikate

 

 1. Koje pogodnosti penzionerima nudi OCULUS?

 

AKCIJE I POGODNOSTI:

 1. PRIMAMO PENZIONERSKU POPUST KARTICU I ODOBRAVAMO 10% POPUSTA NA SVE PROIZVODE
 2. PRIMAMO RECEPTE RZZO I VOJNIH OSIGURANIKA
 3. NUDIMO POGODNOSTI ZA GENERALI I UNIQA OSIGURANIKE
 4. MOGUĆNOST ODLOŽENOG PLAĆANJA KREDITNIM KARTICAMA
 5. POSEBNE POGODNOSTI ZA KORISNIKE DINERS KREDITNIH KARTICA
 6. PLAĆANJE NA RATE, BEZ UČEŠĆA I KAMATE, UZ POSLEDNJI PENZIONI ČEK
 7. REDOVNE AKCIJE I POPUSTI

 

NUDIMO:

 • Određivanje dioptrije za naočare i kontaktna sočiva
 • Veliki izbor dioptrijskih naočara za penzionere, osobe srednje dobi, mlade i decu
 • Veliki izbor naočara za sunce
 • Sve vrste standardnih dioptrijskih stakala
 • dioptrijska stakla sa specijalnim zaštitnim slojevima i UV zaštitom
 • Bifokalna i multifokalna dioptrijska stakla
 • Fotoosetljiva (Foto Brown i Foto Gray) dioptrijska stakla
 • Meka kontaktna sočiva i sočiva u boji proizvođača CIBA VISION (ALCON)
 • Tvrda (GAS PROPUSNA i PMMA) kontaktna sočiva iz sopstvene proizvodnje
 • Meka kontaktna sočiva iz sopstvene proizvodnje
 • Sredstva za održavanje sočiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.