Za infarkt: Baka dobila račun za struju 24 miliona dinara!

Kada je Verici Đurovki iz Dobanovaca, nakon tri meseca kašnjenja, napokon stigao račun za struju, imala je šta i da vidi. Elektrodistribucija tražila je od nje da im za utrošenu električnu energiju plati neverovatnih 24 miliona dinara, skoro sedam hiljada puta više od prosečnog računa za struju u Srbiji.

Brojilo-za-struju-685x455
Za infarkt: Baka dobila račun za struju 24 miliona dinara!

– Nisam mogla da verujem. Bezbroj puta sam iznova i iznova brojala nule, zareze i tačke. U prvom trenutku pomislila sam da račun iznosi 2.400 dinara i taman sam pomislila da sam napokon dobila realan račun, jer mesecima ogromne svote novca odvajam za struju, ali kada sam bolje pogledala i prebrojala sve nule, skoro mi je pozlilo od muke – kaže Verica za “Blic”.
Kada je otišla do Elektrodistribucije da se žali na račun koji za mesec dana jedva napravi jedna fabrika, a ne malo domaćinstvo, službenici su joj objasnili da je najverovatnije reč o grešci i da je njen stvarni dug za tri letnja meseca, kada je potrošnja struje minimalna – 106.000 dinara.

– Za mene nema velike razlike između 24 miliona i 106.000 dinara. Nemam ni jedno ni drugo. Živim sama i ne grejem se na struju. Ne znam na šta bi to trebalo da trošim struju da mi za tri meseca stigne toliki račun. Povrh svega, pre nekoliko meseci mi je i muž umro, pa je sada rešavanje ovakvih problema spalo samo na mene. Dođe mi iz kože da izletim – žali se Verica i kaže da se plaši da će joj sada isključiti struju.
Đurovka napominje da njen problem traje već godinu dana. Na Veričine višemesečne žalbe na visinu računa niko nije reagovao. U EDB su joj tražili da napiše dopis, a onda su joj objašnjavali da se isti izgubio u pošti. Kada je poslala naredni, službenici su joj, kako kaže, tražili da ga usmeno povuče. Tada je odlučila da ode i korak dalje, pa se žalila i Ministarstvu energetike, a kada ni od njih nije dobila nikakav odgovor, uputila je ombudsmanu pritužbu za prećutkivanje.

 – Moguće da je došlo do greške prilikom očitavanja brojila i da je zbog toga stigao tako visok račun. Dešava se da prilikom očitavanja neki broj bude pogrešno zapisan, prepisan i onda sugrađanima stignu visoki računi. Ali građani ne moraju da brinu jer sistem funkcioniše tako da u periodu od dva meseca registruje da nešto nije u redu sa računom i signalizira. Građani u svakom slučaju mogu da reaguju i da takve račune reklamiraju u poslovnicama elektrodistribucije – kaže Sandra Alagić iz Elektrodistribucije Beograd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.