Vujović: Penzije i plate u javnom sektoru manje do 10 odsto i NI DINAR VIŠE

Penzije i plate u javnom sektoru biće smanjene maksimalno za 10 odsto, najavio je danas ministar privrede Srbije Dušan Vujović.

Vujović: Penzije i plate u javnom sektoru manje do 10 odsto i NI DINAR VIŠE
Vujović: Penzije i plate u javnom sektoru manje do 10 odsto i NI DINAR VIŠE

On je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa Predsednišvom Saveza ekonomista Srbije, kome je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, kazao da će se “Vlada Srbije truditi da plate i penzije ne budu smanjene ni za dinar više od 10 odsto”.

Prema njegovim rečima, te uštede će biti predvidjene rebalansom budžeta, koji bi Vlada trebalo da usvoji 15. septembra, a Skupština Srbije u sedmici od 15. do 19. septembra.

Vujović, koji je i vršilac funkcije ministar finansija, istakao je da je predviđeno da dve trećine ušteda u rebalansu bude ostvareno smanjenjem plata u javnom sektoru i penzija, a da trećina bude ostvarernja smanjenjem drugih troškova.

Buduće mere Vlade Srbije će, kako je istakao, biti pre svega usmerene na smanjenje sive ekonomije i to najviše na šverc cigareta.

Vlada želi da narednih godina veći deo uštede budžeta bude ostvaren smanjenjem troškova javnih preduzeća, poboljšanom naplatom njihovih usluga i borbom protiv sive ekonomije, rekao je Vujović, napominjući da je poslednja rezerva ako ne uspeju te planirane reforme povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV).

 

Ili povećanje efikasnosti ili bolni rezovi

– Ukoliko ne bude volje da se poveća efikasnost javnih preduzeća, Srbija morati da se suoči sa bolnim rezanjem plata, penzija i drugih davanja iz budžeta.
“Srbija ima ogromne resurse u javnim preduzećima i mora da primeni iste standarde koje primenjuje u monetarnoj, fiskalnoj i drugim politikama – istakao je Vujović.

On je poručio da će partijski i drugi neekonomski interesi morati da se sklone pred zahtevima da Srbija ostvaruje efikasnost, i da su, ako to narod i ova zemlja ne želi, neminovni bolni rezovi.

“Možemo da postignemo mnogo upravo tamo gde nikoga ne boli i da tako ostavimo prostor da budžet može da se koristi za školstvo, zdravstvo, penzije, plate..”, kazao je Vujović.

On je naveo da javna preduzeća treba da imaju kontrolni organ kvaliteta pri Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), kao i da država, odnosno Ministarstvo privrede i Ministarstvo finansija, u “tandemu” sa resornim ministarstvima treba da odrede u svakom od svojih sektora koji će biti parametri efikasnosti i performansi menadžmenta.

Vujović je naglasio da nam je potreban profesionalni menažment “koji je u stanju da isporuči ono što obeća”.

“Ako to znači kadrovske promene, to će značiti kadrovske promene, ako postojeći ljudi (rukovodioci) mogu da ispune takva obećanja i dovedu javna preduzeća u Srbiji na nivo regionalnih i evropskih standarda, neka to urade”, rekao je Vujović.

 

Sledeće nedelje zakoni o privatizaciji i stečaju

Vujović je rekao da je važno da se rebalansom obezbedi dovoljno sredstava da se strukturne mere mogu realizovati – dovoljno sredstava za socijalne programe, nastavak politike davanja stimulacija, privlačanje novih investitora.

On ja najavio da će sledeće sedmice Vlada Srbije usvojiti predloge pet-šest reformskih zakona među kojima su i zakoni o privatizaciji i stečaju.

Vujović je rekao da će to pokrenuti proces ražrešenja statusa preduzeća u restrukturiranju kojih ima 161 i ukupno 584 preduzeća u portfelju Agencije za privatizaciju.

“To je važno ne samo za to da se zna da li će preduzeća preživeti ili će otići u stečaj, već će se otkloniti jedna ključna prepreka koja sprečava Srbiju da poboljša poslovni ambijent, tokove novca i pokrene ljude i privredu”, rekao je Vujović.

 

Vlahović: Reforme Vlade upravo ono što smo tražili

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao da je akutelna reformska agenda Vlade Srbije upravo ono za šta se Savez ekonomista zalaže još od početka ekonomske krize 2007. godine.

On je podsetio da su ekonomisti govorili da je neophodno uraditi hitnu fiskalnu konsolidaciju, reformisati i resturkturirati javna preduzeća, da treba završiti privatizaciju i restrukutriranje preduzeća, započeti reformu penzijskog sistema, doneti novi zakon o radu, unaprediti privredni ambijent.

“Sa zadovoljstvom mogu da kažem da se agenda Vlade, u principu poklapa sa onim na šta je upozoravao Savez ekonomista godimama u nazad da je potrebno uraditi”, rekao je Vlahović. On je rekao da je za primenu refomskih mera potreban širi društveni konsenzus, ali i odgvoronost svih onih koji učestvuju u privrednom i
javnom životu.

Vlahović je dodao i da očekuje da je ovaj sastanak sa premijerom i predstavnicima Vlade Srbije samo prvi u nizu jer se svi zajedno nalazimo u vremenu u kojem je potrebno sprovesti teške reformske mere i potreban je doprnos svakoga ko može da ga da.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.