Vojnim penzionerima i dug i povišica

IZVOR: BETA – Država je napokon ispravila nepravdu načinjenu vojnim penzionerima jer je donela odluku da im jednokratno isplati dug i vanredno uskladi buduća primanja.

vojni-penzioneri
Foto: Tanjug

Naime, vojni penzioneri koji su još 2008. ostali uskraćeni za povećanje penzija, sada će dobiti sve zaostatke, koji će im biti isplaćeni od januara sledeće godine jednokratno.

Uz to, od novembarske isplate, sadašnje penzije će im biti uvećene za 6,85 odsto, na osnovu odluke Ustavnog suda koja je doneta zbog neravnomernog povećanja i usklađivanja penzija 2008. godine, najavili su predstavnici Vlade.

Ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin objasnili su da će dug jednokratno biti isplaćen svim penzionerima koji nisu tužili državu i potpišu vansudsko poravnanje.

Vojni penzioneri koji su tužili državu imaće mogućnost da odustanu od tužbe i dobiju dug pod istim uslovima kao i ostali ili da nastave vođenje spora ali bez isplate duga.

Vulin i Gašić su kazali da dug vojnim penzionerima iznosi u proseku oko 304.000 dinara po penzioneru i najavili da će na nešto više od 57.000 adresa vojnih penzionera i njihovih naslednika danas stići detaljna objašnjenja.

Oni će u filijalma Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje moći da potpišu sporazume o vansudskom poravnanju i dug će im biti vraćen u jednoj rati već tokom janura 2016. godine. Oni koji ne potpišu taj sporazum neće imati pravo na isplatu duga.

Dug prema penzionerima i neravnopravnost u usklađivanju i povišici penzija koja se sada ispravlja potiče od 2008. godine, kada su civilnim penzionerima penzije bile uvećane za 11,06 odsto, ali su vojni penzioneri nakon objedinjavanja njihovog i civilnog fonda bili uskraćeni za celokupno povećanje. Iznos na čekovima bio je veći za nešto više od četiri procenta.

Dugovanja koja se sada isplaćuju iznose oko 24 milijarde dinara, a novac za njihovu isplatu izdvojen je zahvalujući uštedama u budžetu i za to neće biti potreban rebalans.

“Za ovo ispravljanje nepravde prema vojnim penzionerima nismo digli kredit, nismo se zadužili”, kazao je ministar Vulin i ocenio da država time pokazuje da poštuje vojne penzionere, njihovu odanost Srbiji, i ispunjava datu reč.

Ministar Gašić rekao je da u tom ministarstvu više nema rasipanja, službenih putovanja za brojne delegacije i skupih reprezentacija.

To prema njegovim rečima omogućava značajne uštede, pa će jedan od prioriteta biti i stambeno zbrinajvanje vojnih penzionera.

“Samo tokom 2015. godine obezbedili smo 965 stanova”, istakao je Gašić.

Predsednik Udruženja Vojnih penzionera Srbije Ljubomir Draganjac rekao je da je odluka o povećanju i usklađivanju vojnih penzionera zadovoljavajuća, a da će svaki eventualni probem biti rešavan preko institucija.

On je naveo da je oko 30.000 vojnih penzionera tužilo državu i da je na njima sada da odluče da li će potpisati sporazum o vansudskom poravnanju ili će nastaviti postupak.

 

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović navela je da će u filijalama ove službe biti otvoreni posebni šalteri na kojima će vojni penzioneri moći da potišu sporazum, a potom će im dug biti isplaćen. Ona je kazala da neće biti redova, a procedura će biti jednostavna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.