Više korisnika privatnih penzija

BEOGRAD – Sve više privatnih penzija.
Broj korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova povećan je u prvom tromesečju za 1.027, a oko 70 odsto klijenata su žene, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

privatne-penzije
Privatne penzije

Dobrovoljni penzijski fondovi stalno povećavaju broj klijenata i na kraju prvog tromesečja su ih imali 180.850. Podaci pokazuju da učešće svih korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju stanovnika iznosi oko 2,5 odsto, kao i da je svaki deseti zaposleni član nekog fonda.

– Imajući u vidu te podatke i činjenicu da su društva definisala minimalni iznos doprinosa na nivou koji omogućava uplate iznosa koje ne bi vršile veći pritisak na budžet članova, čini se da postoji veliki potencijal za povećanje broja korisnika – navela je centralna banka.

U periodu od 2008. do 2011. godine rast broja korisnika bio je najizraženiji tokom 2009. i 2011. godine, s blizu 9.000, odnosno 8.000 novih klijenata, dok se tokom 2010. njihov broj neznatno uvećao. Prošle godine s fondovima je ugovore potpisalo oko 5.000 građana.

Klijenti dobrovoljnih penzijskih fondova mogu biti domaća i strana lica. Domaćih lica ima nekoliko puta više od stranaca, ali je prosečan iznos novca na računima ovih drugih oko pet puta veći nego kod domaćih. Rast neto imovine fondova u prvom tromesečju je bio 6,5 odsto, a za poslednju godinu dana 27 odsto i dostigao je 17 milijardi dinara.

 

Prosek – 44 godine

♦ 59 odsto klijenata fondova su muškarci
♦ prosečna starost korisnika fondova je 44 godine, a najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina – više od 61 odsto
♦ na tržištu posluje pet društava za upravljanje, koja upravljaju imovinom devet dobrovoljnih penzijskih fondova, tri kastodi banke i četiri banke posrednika

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.