Učiteljice i nastavnice ne moraju u penziju sa 60,5 godina

IZVOR: TANJUG

Zaposlenima u prosveti koji posle 12. oktobra ove godine ispune uslov za starosnu penziju od 60,5 godina života, odnosno 61 godinu u 2016. godini, biće ponuđeno da nastave da rade do kraja ove školske godine, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

srdan-verbic-penzioneri

BEOGRAD – Zaposlenima u prosveti koji posle 12. oktobra ove godine ispune uslov za starosnu penziju od 60,5 godina života, odnosno 61 godinu u 2016. godini, biće ponuđeno da nastave da rade do kraja ove školske godine, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Ministar prosvete Srđan Verbić uputio je ovo obaveštenje direktorima škola nakon konsultacija u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a u vezi sa primenom Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Penzionisanje bi narušilo proces započete nastave, a ne bi dovelo do organizacionih i funkcionalnih promena u sistemu, niti ostvarilo očekivane uštede, pošto bi ta radna mesta svakako morala biti popunjena, obrazložio je Verbić odluku.

Odluka je, kako se navodi, doneta u skladu sa osobenostima obrazovnog sistema.

Zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, koji počinje da se primenjuje 12. oktobra, predviđa da žene zaposlene u prosveti idu u penziju po sili zakona kada napune 60,5 godina i najmanje 15 godina staža.

Sindikati prosvete su ranije izneli procenu da bi po ovom osnovu u penziju na početku školske godine otišlo najmanje 3.000 učiteljica, nastavnica.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kritikovao je pre nekoliko dana zakonsko rešenje po kojem koleginice moraju u penziju, tvrdeći da je reč o diskriminaciji, jer im je, kako je rekao, uskraćeno pravo da rade koliko i muškarci, što su do sada mogle.

Poseban problem je, kako tvrde sindikati, što zakon počinje da se primenjuje 12. oktobra, pa će nastavnice započeti školsku godinu, primiti novu generaciju dece, a potom će morati da se penzionišu.

Foto TANJUG/R. Prelić, arhiva

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.