Svetska banka: Penzijski sistemi ne mogu svima obezbediti penzije

Penzijski sistemi ne mogu više da obećaju da će obezbediti sve veće penzije sve većem broju penzionera, jer povećanje prosečne dužine života, oštar pad fertiliteta i povećanje emigracija dovode u pitanje održivost mnogih penzijskih sistema, istakla je potpredsednica Svetske banke Ana Revenga.

globalne-penzije
Svetska banka: Penzijski sistemi ne mogu svima obezbediti penzije

Revenga je, na predstavljanju izveštaja “Obrnuta piramida: penzijski sistemi suočeni sa demografskim izazovima u Evropi i centralnoj Aziji”, ocenila da se u izveštaju razmatra niz rešenja i zaključuje da će penzijski sistem morati da prioritizuje obezbeđivanje bazičnih penzija, zajedno sa merama da se podstakne duži radni vek i individualna štednja.

Ukoliko se ne sprovedu odlučne reforme, današnja omladina i starija siromašna populacija biće ti koji će najviše trpeti zbog nesposobnosti sistema državnih penzija da obezbedi bazičnu zaštitu primanja u danima starosti.

Prema izveštaju, ukoliko se nešto ne učini danas, to postavlja pitanje jednakosti za buduće generacije, s obzirom na to da bi verovatno rezultiralo smanjenjem
penzija u budućnosti, a što bi više pogodilo siromašne nego bogate.

– Nove ekonomije u Evropi i centralnoj Aziji su među najaktivnijim reformatorima u svetu, usvojili su određen broj novih dizajna penzija – navela je potpredsednica
Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Lora Tak.

Prema njenim rečima, to su bodovni sistemi u Srbiji i Hrvatskoj, sistemi obračunski definisanih doprinosa u Letoniji i Poljskoj, univerzalne penzije u Gruziji, Kazahstanu i Kosovu, individualni štedni računi u Estoniji, Rumuniji, Makedoniji i u Rusiji.

– Međutim, mnoge od ovih reformi nisu dovoljne da bi se u penzijskim sistemima održao adekvatan nivo davanja s obzirom na duboke demografske promene. Štaviše, neke od ovih reformi su poništene usled kratkoročnih fiskalnih pritisaka – istakla je Tak.

Podizanje starosne granice za penzionisanje i podsticanje i podrška pojedincima da duže rade dosta bi doprinelo u pravcu toga da se osigura da penzijski sistemi obezbede bazične prihode u staroj dobi i da budu finansijski održiviji – navodi se u izveštaju koji je predstavljen u Briselu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.