SUPERDEKA Ne pije lekove, a proslavio 102. rođendan

IZVOR:Blic – Jedan od najstarijih stanovnika Srbije Ilija Čolović, rudar iz Jelašnice blizu Niša, napunio je pre desetak dana 102. godinu, a uz to i proslavio 51. godinu penzionisanja.

U rudarsko okno sišao sa 18 godina: Ilija Čolović
U rudarsko okno sišao sa 18 godina: Ilija Čolović

Kako „Beta“ piše, Ilija je poreklom iz Dalmacije, a penziju je stekao radeći u mnogim rudnicima širom tadašnje Jugoslavije, Ibarskim rudnicima, Trepči, Kopaoniku, Jelašića brodu i u Jelašnici, gde i danas živi.

U rudarsko okno sišao je kada mu je bilo 18 godina, po uzoru na oca i petoro starije braće.

Dobrog je zdravlja, a poslednji put bio je kod lekara pre četiri godine kada je operisao slepo crevo.

– Ne idem kod lekara i ne pijem nikakve lekove. Zašto bih ih pio kad sam zdrav? Rukama mogu sve da radim kao mladić od 20 godina. Jedino što me u poslednje vreme muči je vrtoglavica koja mi se povremeno javlja. Zadovoljan sam životom.

Deca, unuci i praunuci me poštuju i cene. Oni žive u Nišu, ali me stalno posećuju i obezbeđuju sve što mi treba od namirnica. Sa komšijama takođe lepo živim, vidimo se, popričamo – izjavio je Ilija.

Voli da se priseća svih značajnih događaja u svom životu, a najradije priča o služenju vojske u kasarni “Kralj Petar” u Celju 1934. godine.

– Prijavio sam se da budem graničar i poslali su me u Sloveniju. Taman sam se javio u kasarnu, ubili su kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju. Čuo sam to od dvojice narednika koji su se došaptavali u hodniku. Po završetku vojnog roka nastavio sam da se bavi rudarskim poslom. Pre rata nisi smeo ni da pitaš za platu ili da se pobuniš zbog loših uslova. U Ibarskim rudnicima su se moje kolege pobunile zbog malih plata, a zbog toga su gazde celu smenu zaključale u oknu.

Držali su ih ispod zemlje deset dana bez hrane i vode. Kada su ih pustili napolje svi su bili polumrtvi – ispričao je Ilija.

Rudarski posao doveo ga je po završetku Drugog svetskog rata u rudnik mrkog uglja u Jelašnici. Zahvaljujući kolegi Dalmatincu oženio se Smiljom koja je takođe bila iz Dalmacije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.