Stomatologija posvećena starijima ili gerontostomatologija

Starenje je prirodan, fiziološki proces, sličan, a opet različit za svakog od nas. Dolazi do brojnih promena organa i slabljenja njihovih funkcija. Tako se javljaju i promene u usnoj šupljini, kao što su gubitak zuba (što otezava žvakanje), propadanje čula ukusa (slabije razlikovanje i uživanje u hrani i piću), smanjuje se lučenje pljuvačke, itd.

Stomatologija posvećena starijima ili gerontostomatologija
Stomatologija posvećena starijima ili gerontostomatologija


STA MOŽETE SAMI DA PREDUZMETE?

Usna uplina predstavlja jedinstvenu celinu cija je osnovna uloga zvakanje i gutanje hrane, te govor. Mnoge promena na oralnoj sluzokozi mogu ukazati na postojanje sistemskih oboljenja. Ukoliko ih na vreme prepoznamo i dijagnostikujemo, mozemo delovati na ozdravljenje citavog organizma. Isto tako, pojedina oboljenja mogu narusiti oralno zdravlje, na primer, dijabetes, nepravilna ishrana, kardiovaskularne bolesti, anemija i druge.

Hrana koja je dobra za mišiće i kosti takodje povoljno utiče i na zube i desni. Žitarice su bogate vitaminom B, a voće i povrće sadrži vitamin C. Oba ova vitamina doprinose zdravim desnima. Posna mesa, riba i živina obezbedjuju dovoljno magnezijuma i cinka zubima.

Ukoliko ne pušite i ne konzumirate namirnice koje boje zube, kao što su crno vino, kafa i dr., povećavate šanse da u dužem periodu imate zdrave i lepe zube.

Dalje, pojačajte oralnu higijenu. Nabavite za sebe četkicu i pastu koje odgovaraju vašim zubima i desnima, koristite konac i tečnost za ispiranje usta. Ne zaboravite da očistite jezik. Poželjno je da posle svakog obroka ili pića sprovedete neki od tretmana oralne higijene.

ZAŠTO SU VAŽNE REDOVNE POSETE STOMATOLOGU?

Uz lični angazman, potrebno je redovno posećivati stomatologa (najmanje dva puta godišnje). Preventiva je najisplativiji oblik zaštite oralnog zdravlja. Ovde ne mislimo samo na novac koji ćete potrošiti na saniranje patoloških promena, nego i na vaše vreme, izloženost bolovima i dr.

Eventualne patološke promene može lečiti samo stomatolog.  Danas kvalitetnim pregledima i dostupnim analizama, možemo brzo postaviti dijagnozu i sanirati promene usne duplje.

SPECIFIČNOSTI STOMATOLOGIJE ZRELOG DOBA

Kod pacijenata u zrelom dobu česta je atrofija oralne sluzokožze, gubitak elastičnosti i pokretljivosti. Takva sluzokoža je sklonija traumama i infekciji. Simptomi zbog koji se javljaju stomatologu su:

peckanje-STOMATOPYROSIS, bol-STOMATODYNIA, suvoća-XEROSTOMIA. Neretko je prisutna i gljivica Candida albicans, koja je sastavni deo oralne flore, ali kad se naruši ravnoteža,  dolazi do njenog prekomernog razmnožavanja.

U starijem životnom dobu broj preostalih zuba se smanjuje, ali je važno održati parodoncijum zdravim. Parodoncijum je funkcionalna celina pojedinih tkiva koja podupiru zube. Čine ga: gingiva, dezmodoncijum, cement zuba i alveolarna kost.

Nadoknada izgubljenih zuba je moguća mobilnim nadoknadama. Tu spadaju sve vrste proteza, koje mogu biti VIZIL PROTEZE, PARCIJALNE I TOTALNE PROTEZE kod potpune bezubosti. Fiksne nadoknade podrazumevaju nadoknade koje se nakon svoje izrade fiksiraju i ne vade se. To su sve vrste keramičkih krunica (metalokeramicke, bezmetalne, fasetirane).

Potpunu bezubost možemo rešiti implantatima. Implantologija je grana stomatologije kojom nadoknadjujemo  nedostajući zub ili više zuba, na koji potom možemo izraditi ili fiksne nadoknade, mostovei krunice. Mini implanti, koji nose proteze i čine ih stabilnijim, kod pacijenata sa resorbovanim grebenom.


Autor teksta je stomatološka ordinacija  “DENTAL BB” koja omogućava posebne popuste i pogodnosti za penzionere i članove njihovih porodica kao što su:

  1. BESPLATAN PREGLED I KONSULTACIJE
  2. PRIMAMO PENZIONERSKU POPUST KARTICU I ODOBRAVAMO 10-20% POPUSTA U ZAVISNOSTI OD VRSTE USLUGE
  3. POGODNOSTI ZA GENERALI, UNIQA I WIENER OSIGURANIKE
  4. PLACANJE NA RATE ČEKOVIMA GRADANJA, BEZ KAMATE
  5. POSEBNE AKCIJE I POPUSTI

DENTAL BB ORGANIZUJE KUĆNE POSETE, UZIMANJE BRISEVA, ANALIZA I TERAPIJA, EKSTRAKCIJA ZUBA,IZRADA SVIH VRSTA MOBILNIH PROTEZA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.