STARI NAJUGROŽENIJI U SAOBRAĆAJU Svaki drugi stradali pešak stariji od 65 godina

IZVOR – Tanjug: Stare osobe su veoma ugrožene u saobraćaju i statistika pokazuje da je svaki drugi stradali pešak u Srbiji stariji od 65 godina, rečeno je danas Tanjugu u Agenciji za bezbednost saobraćaju.

pesaci

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević je rekla da će podizanje bezbednosti starih osoba zato biti u fokusu aktivnosti Agencije.

“Takođe, svako treće poginulo lice u automobilu je starije od 65 godina, u svojstvu putnika ili vozača”, navela je Milošević.

Kako kaže, Agencija planira niz aktivnosti, pre svega, preventivnih aktivnosti u saradnji sa MUP-om Srbije.

“Posebnu pažnju posvetićemo kategoriji učesnika u saobraćaju sa kojima se do sada malo radilo, a to su osobe od 65 godina i starije. Želimo interaktivnim aktivnostima da im skrenemo pažnju na to koliko je važno njihovo bezbedno ponašanje u saobraćaju”, naglaasila je Milošević.

Ona je najavila da će Agencija u narednom periodu zajedno sa MUP-om više pažnje posvetiti i vezivanju pojasa tokom vožnje, kako na prednjim tako i zadnjim sedištima.

Milošević ističe da je, takođe, nekada od presudnog značaja da li se dete vozi u predviđenom sedištu i da li je propisno vezano pojasom.

“Moramo da objasnimo roditeljima da su oni slika i prilika budućeg ponašanja njihove dece u saobraćaju i da samo promocijom pozitivnog primera i pravilnog ponašanja u saobraćaju možemo dopreti do ljudi da shvate da upravo oni najviše utiču na sopstvenu bezbednost”, naglasila je Milošević.

Čuvajući sebe vodite računa i o drugim učesnicima u saobraćaju, poručila je Milošević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.