Srpska penzija i Meksikancu

U PIO fondu krajem godine bilo je oko 10.000 zahteva za ostvarivanje prava na inostrane penzije. Po jedan primalac i na Novom Zelandu, u Rusiji i Brazilu

Srpska penzija i Meksikancu
Srpska penzija i Meksikancu

Krajem 2014. godine u PIO fondu bilo je 10.000 zahteva za ostvarivanje prava primenom međunarodnih ugovora. Odnosno isto toliko osiguranika čeka svoju prvu inostranu penziju.

Najviše budućih penzionera je iz država nastalih na teritoriji bivše SFRJ, a od evropskih zemalja najbrojniji su oni sa stažom u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj i Švajcarskoj. Većina njih u proseku za šest meseci dobije svoje čekove, ali u nekim državama procedura traje i duže.

Kako naglašavaju u srpskom fondu, svaki od tih predmeta je u obradi, tačnije pokrenut je postupak potvrđivanja i domaćeg i inostranog staža, ali se još nisu stekli uslovi za donošenje rešenja. Broj zahteva je u poslednjih nekoliko godina gotovo prepolovljen.

“Prema poslednjoj isplati, Fond PIO isplaćuje tačno 41.146 korisnika koji žive u bivšim jugoslovenskim republikama, a imaju ceo ili deo staža ostvarenog u Srbiji, kao i oko 11.700 korisnika koji borave u ostale 23 države u koje šaljemo penzije “,objašnjaveju u PIO. “Najviše ih je u Nemačkoj 8.300, a po jedna ide u Meksiko, Novi Zeland, Rusiju i Brazil. Istovremeno, u Srbiji se isplaćuje oko 150.000 penzija korisnicima koji osim domaćeg imaju i staž ostvaren u inostranstvu”.

Pravo na inopenziju imaju osiguranici koji su deo radnog veka proveli u Srbiji, a deo u drugoj državi, s kojom je Srbija potpisala i primenjuje sporazum o socijalnom osiguranju. Prava se, međutim, ostvaruju po zakonima koji važe u svakoj od tih država. To znači, da korisnik može ostvariti pravo na deo penzije po osnovu staža ostvarenog u Srbiji, po zakonu koji se primenjuje kod nas, ali da ne ispunjava uslov godina života za pravo po stažu ostvarenom u drugoj državi i u takvim situacijama, koje su česte, prima domaću penziju i čeka da ostvari pravo na inostrani deo.

“Među razlozima koji usporavaju proces donošenja rešenja osiguranicima sa stažom u dve ili više država su između ostalih i proces dostavljanja potvrde navršenog staža iz inostranstva, koji traje dodatno duže nego što je slučaj sa dostavom dokumentata iz bivših republika, neophodna dopuna i prevod medicinske dokumentacije kod invalidskih penzija, primena tzv. instituta opcije koji podrazumeva višestruku pisanu korespondenciju između fondova, pribavljanje i prevod potrebnih dokaza o statusu bračnih drugova i dece u slučaju porodične penzije… “, kažu u fondu.

Kako objašnjavaju u PIO, veliki broj građana je iz Srbije otišao u inostranstvo na rad tokom osamdesetih godina, a poseban problem postoji u vezi sa utvrđivanjem staža za period od pre tri decenije, jer tada nisu vodili računa o evidencijama i dokazima o radu, a otežana je i komunikacija sa strankama, s obzirom na to da veliki broj osiguranika živi u inostranstvu.

U fondu ne raspolažu podatkom koliko onih koji čekaju inopenzije živi u Srbiji, jer osiguranik koji ima deo staža ovde, a deo u drugoj ili drugim državama, može pokrenuti postupak i u drugoj državi. Prema njihovom iskustvu svaki drugi zahtev koji prime za utvrđivanje staža podnet je u nekoj drugoj državi, a ne u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.