Srbija 78. po brizi o starima

Na listi zemalja koje se najviše brinu o ekonomskoj sigurnosti i zdravlju starijih od 60 godina, Srbija se nalazi na 78. mestu među 96 rangiranih država sa svih kontinenata.

Srbija 78. po brizi o starima
Srbija 78. po brizi o starima

Na čelu rang liste, koju je danas objavila neprofitna organizacija Helpejdž internešenel, sa sedištem u Londonu, nalazi se Norveška, a prate je Švedska, Švajcarska, Kanada i Nemačka.

Najlošije rangirana država je Avganistan, a nešto bolje su Mozambik, Pojas Gaze, Malavi i Tanzanija.

Prilikom sastavljanja liste, praćeno je 13 parametara, a rangirano je samo 96 država sveta, jer ostale nemaju podatke za svaki od kriterijuma.

Prema podacima organizacije Helpejdž, u svetu trenutno ima 868 miliona ljudi starijih od 60 godina, što je skoro 12 odsto celokupne populacije.

Očekuje se da će broj starih stalno rasti, pa se predviđa da će ih 2050. godine na svetu biti 21 odsto, a u nekim državama, pre svega istočne Evrope, više od 30 odsto.

Od država sa prostora bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana Slovenija, na 29. mestu, a slede Hrvatska (67), Crna Gora (68) i Srbija (78). Bosna i Hercegovina i Makedonija nisu na listi.

Mađarska je 46, Kina 48, Albanija se nalazi na 53. poziciji, Rusija je 65, a Grčka 73.

Najbolji i najlošiji

  • 20 najboljih: Norveška, Švedska, Švajcarska, Kanada, Nemačka, Holandija, Island, SAD, Japan, Novi Zeland, Velika Britanija, Danska, Australija, Austrija, Finska, Francuska, Irska, Izrael, Luksemburg, Estonija.
  • 20 nalošijih: Avganistan, Mozambik, Pojas Gaze, Malavi, Tanzanija, Pakistan, Jordan, Uganda, Zambija, Irak, Ruanda, Nigerija, Laos, Maroko, Ukrajina, Gana, Južna Afrika, Kambodža, Srbija, Turska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.