Smanjenje penzija biće selektivno?

Beograd — U očekivanju odluke vlade o smanjenju plata i penzija, u oviru fiskalne konsolidacije, u javnosti se pominju tri moguća scenarija za smanjenje.

Smanjenje penzija biće selektivno?
Smanjenje penzija biće selektivno?

 

Poslednja od njih, još uvek nezvanična, informacija je da penzije do 25.000 dinara neće biti smanjene.

Nakon ostavke ministra finansija Lazara Krstića, njegov naslednik Dušan Vujović poručio je da plate i penzije mogu biti smanjene najviše za 10 odsto i “ni dinar više”.

Fiskalni savet, međutim, smatra da to neće biti dovoljno, i da će, ako se tako postupi, Vlada Srbije ubrzo morati da nadoknadi “uštedu” kroz povećanje poreza na dodatu vrednost od dva odsto.

Povećanjem PDV za dva odsto, prema računici Fiskalnog saveta, godišnji prihodi bi bili povećani za oko 400 miliona godišnje. Oni su izračunali i da bi PDV mogao da bude povećan oko jedan odsto, ako plate i penzije budu smanjene za 12 odsto.

Unija poslodavaca Srbije ponudila je i treće rešenje prema kojem plate u javnom sektoru moraju da se smanje za 25, a penzije za 20 odsto da bi, kako kažu, smanjenje imalo efekta.

Ipak, konačnu reč daće vlada, koja, kako je rekao poslanik i potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momčilo Čolaković, traži modalitete zaštite najsiromašnijih, odnosno penzionera sa najnižim penzijama.

Na Vladi je, dakle, da preseče – za koliko će smanjiti penzije i da li će smanjenje važiti za sve, ili, kako se sad spominje u medijima, samo za penzije iznad 25.000 dinara, što bi, inače, značilo da najveći broj penzionera neće biti ugrožen.

Srbija u ovom trenutku ima 1.720.542 penzionera, a izdvajanje za njihove prinadležnosti iz budžeta Srbije godišnje iznosi oko 513 milijardi dinara.

Očekuje se da će nedavno izmenjeni zakon o PIO destimulisati odlaske u prevremenu penziju, a zato do kraja godine treba očekivati povećani broj zahteva za penzionisanje, kada na snagu stupaju pojedine odredbe izmenjenog zakona.

Prema podacima Fonda PIO prosečna penzija u Srbiji iznosi 24.315 dinara. Procenjuje se da prosečne penzije prima oko 600. 000 penzionera u Srbiji, ili, gotovo trećina ukupnog broja penzionera.

U Udruženju penzionera stoga ukazuju da smanjenje nikako ne bi smelo da bude linearno, već bi, kažu, trebalo oporezovati samo one sa većim penzijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.