“Skratili nam penzije a Ustavni sud ćuti”

IZVOR: BETA

Nedopustivo je to što Ustavni sud Srbije devet meseci izbegava da se izjasni o ustavnosti Zakona kojim su smanjene penzije, ocenio je USPS.

"Skratili nam penzije a Ustavni sud ćuti"
“Skratili nam penzije a Ustavni sud ćuti”

Udruženje sindikata penzionera Srbije navodi da je odmah nakon usvajanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojim se umanjuju penzije, podneo inicijativu Ustavnom sudu tražeći ocenu ustavnosti i zakonitosti tog zakona, jer su penzije stečeno pravo.

“Ali devet meseci se taj sud ne izjašnjava tim povodom, mada je posle protestnog okupljanja penzionera 15. aprila ove godine, izdao saopštenje u kojem je najavio da će to učiniti do kraja maja meseca”, navodi USPS.

“Podsećamo ih da je Ustavni sud u obavezi da što pre odgovori na zahteve da oceni ustavnost pomenutog zakona, kako bismo, u slučaju negativnog odgovora, mogli da koristimo druga pravna sredstva i pravdu da potražimo pred međunarodnim sudom u Strazburu”, ističe se u saopštenju.

Prema Sindikatu penzionera, stručna javnost je gotovo je jednoglasna u oceni da je Zakon o smanjenju penzija društveno neopravdan, pravno neodrživ i ekonomski štetan, a svi pravni eksperti ocenjuju da je njime pored Ustava prekršeno i nekoliko zakona.

“Očigledno da je to jasno i sudijama Ustavnog suda, pa se zbog toga ne izjašnjavaju”, navodi se u saopštenju Udruženja sindikata penzionera Srbije i ističe da penzioneri sve teže podnose neustavno umanjenje penzija, jer su one i pre toga realno umanjene, za poslednje četiri godine oko 20 procenata.

Kako je navedeno, penzioneri više nisu u stanju ni sami da prežive, a kamoli da pomažu svoju slabo plaćenu ili nezaposlenu decu i unuke, što su poslednjih decenija redovno činili. “To direktno utiče i na oporavak naše privrede jer smanjenje potrošnje dovodi do smanjenja proizvodnje”, ističe USPS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.