Sindikati: Ne izjednačavati starosnu granicu za penziju

Predstavnici sindikata i udruženja poslodavaca ukazali su povodom predstojeće posete misije MMF-a Srbiji da ne bi trebalo izjednačavati starosnu granicu za odlazak u penziju za žene i muškarce, već da je za reformu penzionog sistema potreban prelazni rok, i da bi ona, kao i sve druge reforme trebalo da bude isključivo predmet javne rasprave u Srbiji.

penzioneri-sede
Sindikati: Ne izjednačavati starosnu granicu za penziju

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su danas da zahtevaju od Vlade i njenih pregovarača da u narednim razgovorima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji dolaze u Srbiju 1. oktobra, ne stavljaju na dnevni red njihov uslov za izjednačavanje starosne granice za odlazak u penziju, po kojoj bi i žene i muškarci trebalo da idu u penziju sa navršenih 67 godina i 45 godina staža.
“Da je reforma PIO neophodna i da se ona mora desiti, slažemo se u potpunosti, ali ona mora imati obličje humanog lika i ne sme postati predmet ucena organizacija koju interesuje samo vraćanje pozajmljenog novca sa kamatom”, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Reforma PIO, kao i sve druge reforme, moraju biti isključivo predmet javne rasprave države Srbije, njene vlasti, radnika i nosioca kapitala, u kojoj se mora naći zajednički kompromis, smatraju predstavnici tog sindikata.
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da je penzioni sistem “prenapregnut” i da se može očekivati da će jedan od uslova ukoliko se budemo kreditno zaduživali kod MMF-a biti da se produži starosna granica.
“To su nezvanična nagadjanja, konkretnih predloga nije bilo”, rekao je on dodajući da postoje nagoveštaji da će ukoliko se u penziju ode samo na osnovu staža, a ne navršene starosne granice primenjivati penali na osnovu kojih će i penzija biti manja.
“Mi smo u drugačijoj situaciju u odnosu na druge zemlje, imajući u vidu ekonomske i demografske specifičnosti i potreban nam je prelazni rok”, smatra Mihajlović.
Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić kazao je Tanjugu da je penzioni sistem Srbije u ozbiljnom problemu, jer se obesmišljava sistem obaveznog osiguranja, kao i da ne bi bilo dobro da se produži starosna granica.
“To je iznudjena mera, jer 10 godina nije ništa uradjeno na reformi penzionog sistema, mi smo preko naših članova pokrenuli inicijativu za reformu, a ideja je da se narednih godina pojača prihodna strana fonda, ali da se iz PIO fonda izopšte sva davanja koja nisu penzije”, kazao je Rajić.
On je naveo primer Fonda za PIO poljoprivrednika, koji ima prilive tri do 10 milijardi dinara, a davanja oko 30 milijardi, što je kako je ocenio- samo po sebi neodrživo.
Rajić rešenje vidi u tome da se fond restrukturiše i “prebaci” na dobrovoljnu osnovu kako bi se garantovala prava svima onima koji su uplaćivali novac u fond jer, kako kaže, nijedan fond u kome nema 50 odsto priliva novca u odnosu na potrebe nije održiv.
Mediji su prethodnih dana pisali o tome da, prema onome kako MMF vidi penzionu reformu u Srbiji, i žene i muškarci trebalo bi da idu u penziju sa 67 godina.
Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je prošle nedelje za RTS da je sadašnja situcija u Srbiji takva da se 70 odsto muškaraca penzioniše pre navršenih 65 godina života, a to čini i 50 odsto žena i dodao da bi penzijske reforme trebalo sprovoditi postepeno.
Jedna od opcija je da se izjednači starosna granica žena i muškaraca na 65 za odlazak u penziju, i to postepeno, rekao je Altiparmakov.
U fondu PIO navode da je Srbija već pooštrila uslove za odlazak u penziju, i da zakon predvidja da starosna granica raste sve do 2023. godine.
Tada će žene u penziju ići sa najmanje 58 godina života i 38 godina staža, a muškarci sa isto godina i najmanje 40 godina rada.
Muškarci u ovoj godini mogu u penziju da odu sa 40 godina staža i najmanje 54 godine života, a žene sa 35 godina i četiri meseca staža i 53 godine i četiri meseca života.
Sledeće godine muškarci će moći da se penzionišu sa 40 godina staža i najmanje 54 godine i četiri meseca života, a žene sa 35 godina i osam meseci staža i 53 godine i osam meseci života.
Nakon poslednje posete misije MMF-a mogli su se čuti komentari da je taj fond izneo i predlog o kaznenim poenima za one koji bi otišli u penziju pre isteka novopostavljene starosne granice od 67 godina (za oba pola)što bi direktno uticalo i na smanjenje penzije.
Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragi Vidojević rekao je tada Tanjugu da bi predlozi poput uvodjenja penala za one koji se penzionišu sa “nedovoljno” godina, mogli da stvore nove socijalne probleme.
On je podsetio da je u Srbiji starosna granica za odlazak u penziju povećana za pet godina tokom protekle decenije, dok su takvo povećanje zemlje poput Engleske i Nemačke ostvarile tek posle dve ili tri decenije.
Vidojević je naveo i da “puko preslikavanje” modela iz zapadnih zemalja kod nas ne može da se primeni, pre svega zbog različite demografske strukture.

 

IZVOR: BLIC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.