Proverava se 15.000 invalidskih penzija

Od 15.158 predmeta pregledanih tokom revizije invalidskih penzija, za koje se sumnjalo da su protivzakonito dodeljene od 1990. do 2014. godine, 125 je odmah ukinuto.

Invalidske penzije
Invalidske penzije

Toliko je „kvaziinvalidskih” penzionera u prvoj trijaži trajno ostalo bez primanja, a očekuje se da taj broj, bude mnogo veći, izjavio je juče na konferenciji za novinare Aleksandar Vulin, ministar rada.

Od ovog broja protiv 16 dojučerašnjih invalidskih penzionera podnete su krivične prijave i pokrenuta procedura pred Prvim osnovnim tužilaštvom.

– Ukoliko se utvrdi krivična odgovornost „invalidski” penzioneri moraće da vrate novac koji su primali, jer za to nije postojao zakonski osnov, objasnio je ministar, dodajući da nekažnjeni neće ostati ni saučesnici, odnosno oni koji su omogućili penzionerima da protivzakonito dođu do lažnih penzija.

Istovremeno je tokom ove prve revizije lekarski pregledano 958 invalidskih penzionera prilikom čega je kod 829 potvrđeno ranije utvrđeno stanje invalidnosti.

– Kod 76 korisnika invalidskih penzija nije potvrđeno ranije utvrđeno stanje invalidnosti, što znači prestanak primanja invalidske penzije. Pošto se na ponovljeni lekarski poziv nije odazvalo 34 „invalida” i njima će biti obustavljena dalja isplata penzija – objasnio je Vulin.

U svakom narednom slučaju, ukoliko se primalac invalidske penzije ne odazove na kontrolni pregled, automatski će ostati bez penzije.

– Istražujemo i neke slučajeve za koje uopšte ne postoji dokumentacija i koji se nikada nisu pojavili pred komisijom – objasnio je on.

Upitan koliko je po ovom osnovu oštećen budžet, Vulin je rekao da se ove kontrole, koje nikada pre nisu rađene, ne rade zbog para u budžetu, nego da bi se jednom za svagda stalo na put zloupotrebama, dodajući da mu nije jasno zašto se 2003. godine kada je bila prava prilika da se izvrši revizija to nije uradilo. Revizija će se nastaviti dok se i poslednji slučaj ne proveri, kategoričan je bio Vulin.

Ministar rada je naveo i da je sa podacima o invalidskim penzijama do sada raspolagao samo PIO fond, dok će ubuduće o svemu biti obaveštavan i MUP.

Dr Aleksandar Milošević, direktor Sektora za medicinsko veštačenje u PIO fondu, objasnio je da u Srbiji trenutno ima oko 326.000 invalidskih penzionera, što je 19 odsto od ukupnog broja penzionera, ali da je taj broj od 2004. godine smanjen za oko 100.000, pre svega zbog rigoroznog zakona koji je tada donet.

Na pitanje da li očekuje privatne tužbe penzionera koji se smatraju oštećenim najnovijim oporezivanjem penzija, ukoliko Ustavni sud kaže da je ovakva odluka vlade neustavna, Vulin je kazao da ne shvata kako je nešto ustavno kada se penzije podižu, a pri tom za njihovu isplatu nema para, kakav je slučaj bio u prethodnim vladama. Sada kada treba da se štedi, a penzije smanje – to nije ustavno.

– Činjenica je da su penzioneri zaradili svoje penzije, ali u ovom času mora da dođe do njihovog smanjenja da bi od 2017. godine opet bile povećane, jer se očekuje da će se ekonomska i privredna situacija u Srbiji do tada popraviti i da će postojati realan izvor para za njihovu isplatu – zaključio je Vulin.

———————————————————–

Drašković starosni penzioner

Upitan, da li će Ljubiša Buha Čume ostati bez invalidske penzije, jer su otkrivene nepravilnosti u njegovoj dokumentaciji, Aleksandar Vulin, ministar rada, objasnio je da je njegova dokumentacija poslata Ministarstvu zdravlja, nakon čega bi sve trebalo da bude jasnije.

Što se tiče invalidnine Danice Drašković, žene Vuka Draškovića čelnika SPO, i člana UO NIS-a, ona više nije invalidski, već starosni penzioner, rekao je Vulin.

Da sve bude jasnije Ljubiši Buhi Čumetu obustavljena je isplata invalidske penzije jer se dva puta nije odazvao na novi lekarski pregled. On po zakonu ima pravo da se pojavi u PIO fondu i da zatraži da na novom zdravstvenom pregledu dokaže da je invalid. Njegova dokumentacija, kako saznajemo, prilično je oskudna i nije jasno ni zašto ni ko je potvrdio da je on čovek koji je stekao uslove za invalidsku penziju.

U slučaju Danice Drašković situacija je nešto drugačija. Ona je iz invalidske penzije stekla uslove da se prevede u starosne penzionere. Kako, nije objašnjeno. Ali, Danica Drašković ne bi mogla da kao invalidski penzioner, bez posledica po penzionerski status, bude imenovana u Upravni odbor NIS-a, gde ostvaruje pravo na impozantnu naknadu od više hiljada evra. Kao starosni to može.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.