Problemi penzionera u zemljama regiona identični

Penzioneri u zemljama regiona imaju slične probleme i sve učestalije je umanjivanje njihovih prava i primanja, te je zato važna saradnja između sindikata penzionera kako bi se skrenula pažnja i rešavali njihovi problemi, rečeno je danas na otvaranju – Međunarodne konferencije “Evropa za penzionere – penzioneri za Evropu” u Beogradu.

Problemi penzionera u zemljama regiona identični
Problemi penzionera u zemljama regiona identični

Predstavnici sindikata penzionera Srbije, ali i zemlja u regionu ukazali su da se pravno-ekonomski i socijalni položaj penzionera i starijih pogoršava i da dolazi do sve većeg siromašenja najstarije populacije.

Takođe, učesnici iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije takođe su ukazali da je važno da se poštuju prava penzionera, očuva kupovna snaga penzija i poboljša zdravstvena zaštita najstarijih.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović ukazao je da je u poslednje vreme u Srbiji sve učestalije umanjivanje prava penzionera i da je taj sindikat bio aktivan u odbrani njihovih prava i da su se obratili i Ustavnom sudu.

On je kazao da se sinidikati ne slažu sa smanjivanjem njihovih primanja. Takođe je kazao da se protive i tome što je smanjen broj članova Upravnog odbora Fonda PIO jer, kako je kazao, sada “svaka odluka koja se donese biće u korist vlade”.

Potpredsednica Udruženje sindikata penzonera Srbije Marija Todorović rekla je na konferenciji koju su organizovali Udruženje sindikata penzionera Srbije i Sindikata penzionera UGS Nezavisnost da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera, a da je osamdesetih godina bilo tri zaposlena, a jedan penzioner, a da je sada broj zaposlenih i penzionera praktično isti.

Ona je kazala se “selektivnim” smanjenjem penzija prekršen Ustav i brojni drugi Zakoni i međunarodni standardi i norme.

Zakon kojim se regulisalo smanjenje penzija, kako je kazala, podelio je penzionere na “siromašne”, kojih je oko 60 odsto i koji imaju do 25.000 dinara I “bogate”.

Ona je kazala da je smanjenjem plata i penzija finansijski efekat za državu mali, a da se mnogo više postiže povećanom naplatom doprinosa .

Todorović je navela podatak da je u Bugarskoj 55 odsto penzionera siromasno, kod nas 17 odsto, a u Svedskoj je 1,1 odsto.

Potpredsednik Sindikata penzionera UGS Nezavisnost Mihajlo Đorđević naveo je da nedopustivo to što su uvedeni penali za prevremeni odlazak u penziju ukoliko se ne ispune oba uslova, i da bi teret krize trebalo pojednako da se prebaci na sve slojeve društva.

Ona je naveo podatak da 60 odsto penzionera u Srbiji prima prosečnu penziju koja je oko 180 evra.

Đorđević je ukazao da je važno da se obezbedi vraćanje imovine PIO fondu i da ne bi smelo da još dođe do umanjivanja stečenih prava.

On je kazao da bi sve države u regionu trebalo da omoguće minimalne penzije prema iznosu potrošačke korpe, kao i da se poveća broj staračkih domova, ali i omogući bolji sistem lečenja penzionera.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ukazao je da bi sindikati u budućnosti više trebalo da nastupaju zajedno i da se bore za prava radnika, ali i penzionera.

On je takođe ukazao da je neprihvatiljivo da se smanjuju zarade zaposlenima i primanja penzionera navodeći da “bogati uzimaju od siromašnih da bi bolje živeli”.

Zamenik predsednika Sindikata UGS Nezavisnost Zlata Zec navela je da su penzioneri zaslužili da žive od svog rada, i onoga što su godinama radili i sticali, a ne da im neko sada “zavlači ruku u džep”.

Ona je kazala da bi trebalo bar malo da se poveća nivo prava penzionera i radnika i da je problematično to što u Srbiji nema pravog socijalnog dijaloga.

Zec je navela da su sindikati uputili Ustavnom sudu 20 inicijativa za preispitivanje pojedinih rešenja, među kojima i onih koja su uticala na smanjenje plata i penzija.

Generalna sekretarka SPI-CGIL Kala Kantone ukazala je da je važno što više ojačati sndikalne organizacije kako bi se suprotstavile i izborile sa problemima .
“Važno je da se više angažujete u rešavanju problema, bitno je prevazići poteškoće i potrebno je da se svi angažujete da bi se one prevazišle”, rekla je ona.

Predstavnica Sindikata penzinera iz BiH Masija Sejmenović navela je da su problemi penzionera slični u svim zemljama regiona i da je problematično to što se broj penzionera praktično izjednačio ili povećao u odnosu na broj radnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.