Poziv iz Švedske Srbima za penziju.

Švedske novine pozvale su ljude iz Srbije koji su u ovoj skandinavskoj zemlji privremeno radili 60-ih i 70-ih godina da se jave radi regulisanja penzije.

svedske-penzije
Poziv iz Švedske Srbima za penziju.

 

Prema procenama naših ljudi koji žive u Švedskoj, u to vreme tamo je na privremenom radu bio veliki broj ljudi, ali je pitanje koliko njih je još u životu i može da traži svoj deo zarađene penzije.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike naglašavaju da oglas objavljen u Kraljevini Švedskoj nije posledica aktivnosti nekog od naših državnih organa, pa stoga oni nisu informisani o istom.

“Oblast socijalnog osiguranja između dveju država je regulisana Konvencijom između SFRJ i Kraljevine Švedske o socijalnom osiguranju, koja je u primeni od 1. januara 1979. godine i njom je, između ostalog, regulisana i oblast penzijskog i invalidskog osiguranja”, kaže Zoran Milošević, pomoćnik ministra za PIO.

On naglašava da je ovo verovatno aktivnost švedskog nosioca obaveznog penzijskog osiguranja i pretpostavlja da je to praksa njihovog fonda da tako komunicira sa osiguranicima iz drugih država.

“Fond nema podatak o broju osiguranika koji rade u bilo kojoj zemlji, pa ni u Švedskoj“, kaže Jelica Milovanović iz PIO fonda.

“Podaci kojima mi raspolažemo odnose se na ostvareno pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Trenutno, za švedske penzionere u Srbiji godišnje se isplati više od 5,3 miliona evra. Kraljevina Švedska i Srbija imaju već godinama tradicionalno dobru komunikaciju na poslovima ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.