Potpisano: Mogu ranije u penziju, ali to ima cenu

IZVOR -BETA: Varšava — Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je zakon koji Poljacima od oktobra 2017. vraća pravo da sa 65 godina u penziju odlaze muškarci i sa 60 godina žene.

Smanjenje starosne granice za odlazak u penziju zahtevali su poljski sindikati otkako je 2012. godine tadašnja vlada premijera Donalda Tuska počela postepeno da pomera granicu ka konačnih 67 godina i za muškarce i za žene zbog nepovoljnih demografskih trendova i ubrzanog starenja stanovništva.

Obećanje Poljacima da neće morati da rade tako dugo bilo je jedno od glavnih u kampanji Andžeja Dude u izborima za predsednika Poljske u maju 2015. godine, a za nekoliko meseci nakon izbora pripremio ga je kao predsednički zakon i podneo na glasanje parlamentu, koji ga je ove jeseni usvojio.

“Veoma me raduje što je smanjena starosna granica za odlazak u penziju. Taj zakon daje pravo Poljacima da biraju. Mogu da to iskoriste, ali ne moraju”, kazao je nakon što je potpisao zakon Duda.

Poljoprivrednici u Poljskoj dodatno će do kraja naredne godine da iskoriste pravo da muškarci odu u penziju sa 60 godina starosti, a žene sa 55 godina.

Raniji odlazak Poljaka u penziju koštaće državu, prema proračunima Biroa za analize Sejma i Ministarstva finansija, 33 milijarde evra do 2025. godine, a do 2035. godine oko 90 milijardi evra.

Ekonomisti su, međutim, upozorili da će pravo na raniji odlazak u penziju biti plaćeno osetnim smanjenjem penzije, najmanje za 30 odsto.

Po statistici, prosečna Poljakinja rođena 1982. godine po dosadašnjim zakonima ako ode u penziju sa 67 godina imaće bruto penziju od 810 evra, dok bi joj odlazak u penziju po novom zakonu, sa 60 godina starosti smanjio penziju na 420 evra.

Poljak, istog godišta, ako bi radio do 67. godine života može da računa na penziju od 859 evra, dok bi odlazak dve godine ranije, u 65. godini, značio penziju od 716 evra, upozorio je Biro za analize Sejma poljskog parlamenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.