Poslednja godina radnog staža ne ulazi u penziju?

Ombudsman Saša Janković kaže da će takvom odlukom PIO fond rešiti svoj problem, ali će budući penzioneri biti oštećeni

fond-pio
Poslednja godina radnog staža ne ulazi u penziju?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukoliko vlada i Skupština Srbije daju zeleno svetlo na predlog da poslednja godina radnog staža i uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje za taj period ne ulaze u konačan obračun penzije, većina onih koji su u toj poslednjoj godini imali najveća primanja ili najbolji status u preduzeću, neće moći to sutra i da naplate kroz penziju.

Iako se i u penzijskom fondu slažu da ovo nije najidealniji način da se reši problem privremenih penzija, koja PIO fond izdaje u gotovo 70 odsto slučajeva, kažu, da se o tom načinu rešenja problema razmišlja. Takav predlog je već više puta stizao i do prethodnih ministara rada, ali je odbijan.

Na konačna rešenja, čeka se kako zbog nepotpune dokumentacije, nepovezanog staža, tako i činjenice da statistika s iznosom prosečnih zarada za prethodnu godinu izlazi tek u narednoj godini. Primera radi, ako je neko danas dobio privremeno rešenje mora da sačeka narednu godinu da bi statistika izašla sa podacima o proseku zarada za prethodnu godinu na osnovu kog će Fond doneti konačno rešenje o penziji.

U većini tih slučajeva dobijanjem konačnih rešenja, penzioneri su obavezni da preplaćene penzije vrate, iako su ni krivi ni dužni dobijali više nego što im pripada.

Na osnovu pritužbi građana da dugo čekaju na konačno rešenje i da preplaćene penzije moraju da vrate, ombudsman Saša Janković je svojevremeno zaključio da su u radu Fonda načinjeni propusti na štetu građana, pre svega, zbog toga što Fond ne donoseći rešenja o utvrđivanju preplaćenog iznosa penzija, krši Zakon o PIO.

Kako bi se smanjio broj onih koji će i ubuduće vraćati preplaćeno, zaštitnik građana je predložio Fondu da u svakom konkretnom slučaju, prilikom utvrđivanja potrebe za povraćaj više isplaćenih penzija, donese rešenje o utvrđivanju preplaćenog iznosa penzije, u kom će navesti visinu preplaćenog iznosa.

Postavlja se, međutim, pitanje koliko je principijelno da se poslednja godina radnog staža ne računa u ukupan iznos penzija, kao i zašto bi bilo koji poslodavac uplaćivao doprinose za radnike u toj godini, ako oni ne ulaze u obračun penzije, kao i zašto bi radnik opraštao doprinose za poslednju godinu rada?

Saša Janković, ombudsman, zaštitnik građana Srbije, kaže, za „Politiku” da ovo rešenje nije principijelno i dodaje da baš u ovom času radi na rešenju ovog problema i daje mišljenje na predlog UO PIO fonda.

– Postoji mogućnost da pojedinci baš u toj poslednjoj godini imaju najveća primanja ili najveći menadžerski status u firmi. Zašto bi se taj neko odrekao svih uplaćenih doprinosa i imao manju penziju nego da i ta poslednja godina ulazi u obračun, pita Janković.

Ukoliko, objašnjava Janković, ovaj predlog bude zakonski prihvaćen, bez obzira na to koliko je principijelan ili ne, on će biti deo zakona koji će se primenjivati. S druge strane, ako se zna koliko je neefikasna poreska administracija u delu naplate poreza i doprinosa drugog rešenja praktično i nema, objašnjava Janković.

U zemljama gde je poreski sistem uređen, gde poslodavac ne može da isplati zarade, a da istovremeno nije uplatio doprinose, gde je naplata doprinosa obavezna i redovna, tu penzijski fondovi nemaju problema. U Srbiji gde je još uvek neuređen sistem, donose se i rešenja koja direktno pogađaju poreskog obveznika i sutra penzionera.

Kako stvari stoje ideja da poslednja godina radnog staža ne ulazi u prosek za obračun penzija može biti usvojena samo kao prelazno rešenje dok se ne urede neke druge stvari, pre svega naplata doprinosa, ističe on.

Janković zaključuje da na ovaj način samo PIO fond rešava svoj problem nagomilanih privremenih penzijskih rešenja, ali da problemi budućih penzionera ostaju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.