Portugalci ponovo protestovali protiv mera štednje

Merama štednje su pogođeni i penzioneri.Portugalaci su ponovo izašli na ulice i digli svoj glas protiv vladinih mera štednje. Demonstranti su zatražili od predsednika da raspusti vladu i raspiše nove izbore. 

portugalija-protesti
Portugalci ponovo protestovali protiv mera štednje

Angelica Canelo svaki dan odlazi u Dom penzionera koji se nalazi nedaleko od njenog stana u Lisabonskoj četvrti Amadora. “Tamo igram domino i razgovaram sa prijateljima. Međutim, tu ne jedem. Jedem kod kuće“, kaže Canelo. Ona sa 400 eura mesečne penzije mora da plati stanarinu, životne namirnice, telefon i lekove . Ona još uvijek ne zna da li će je pogoditi nove mere štednje koje najavljuje vlada u Lisabonu. “Moram živjeti od onog što mi daju. Ukoliko više ne budem imala novca za meso i ribu, onda ću jesti hleb i supu“, kaže Angelica Canelo.

Propisane mere  štednje

Nakon što je portugalski Ustavni sud u aprilu izrekao presudu u kojoj se navodi da su pojedini delovi vladinih mera štednje protivustavni, Vlada traži nove puteve kojima želi smanjiti manjak u državnoj kasi. Trojka (EU, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka) pod hitno zahtevaju mere štednje u šta spada i smanjenje penzija bivših državnih službenika. Portugalska vlada izdvaja sredstva za 3,5 miliona penzionera. Međutim, razlike u iznosu penzija su veoma visoke. Dok polovina bivših zaposlenih u javnim službama mesečno prima preko 1.000 eura, dotle 85 posto “običnih“ penzionera mesečno dobija ispod 500 eura. Premijer Pedro Passos Coelho je predložio uvođenje novih mera štednje koje pogađaju sve penzionere. Međutim, te mere  su sporne u koalicionoj vladi. Da li će premijerove mere biti sprovedene u delo zavisi da li će Portugal do kraja godine moći smanjiti deficit na pet posto.

Oštri protesti stanovništva

Planovi portugalske vlade su naišli na protivljenje građana. Prije šest mjeseci je jedna grupa penzionera odlučila podići svoj glas i usprotiviti se merama štednje. Vítor Ferreira je šef lisabonskog biroa udruženja penzionera. On kaže da mu se javilo više hiljada penzionera. “I mi penzioneri želimo dati svoj doprinos okončanju krize. Međutim, smeta nam što sve više moramo izdvajati novca”. Stručnjaci smatraju da je Ferreira u pravu. Bivši ministar rada António Bagão Félix je izračunao da je realni gubitak penzionera u Portugalu u protekle dvije godine bio između devet i 25 posto. Ferreirasovo udruženje zahteva detaljne reforme penzionog sistema.

Vítor Ferreira pored ostalog predbacuje vladi da u trenutnim diskusijama podstiče sukob generacija u zemlji. Premijer Passos Coelho je na kongresu jedne omladinske organizacije rekao da mnogi penzioneri u Portugalu dobijaju više novca nego što im u stvari pripada. Ferreira kaže da nije dobro što je premijer o starijim generacijama govorio upravo na kongresu mladih: “Trenutno proživljavamo jednu dramatičnu privrednu situaciju i nezaposlenost mladih je veoma visoka. Jedan odgovoran političar tu temu ne sme povezati sa reformom penzionog sistema, kao što je to uradio premijer“.

Težak život bez pomoći familije

U evropskim kriznim zemljama: Portugalu, Španiji ili Grčkoj familija je važna zaleđina mlađih generacija. Solidarnost mladih, nezaposlenih i penzionisanih roditelja je razlog zašto u Portugalu, bez obzira na privrednu krizu, siromaštvo nije u porastu. Lisabonsko socijalno udruženje “Cais” procjenjuje da bi se broj Portugalaca na granici siromaštva bez podrške familije i prijatelja sa 24 povećao na 35 posto.

34-godišnji istoričar bez posla, Tiago Peixoto, još uvijek živi sa majkom. “Obostrano se pomažemo. Naravno da i moja majka pati zbog krize. Naravno da bih želeo voditi sopstveni  život, biti nezavisan i imati vlastiti stan. Međutim, trenutno je to nemoguće. Zbog toga živimo zajedno i to bez velikih problema”. Peixoto je aktivista jednog civilnog udruženja koje se zalaže za prava mladih Portugalaca. On zajedno sa drugim omladinskim pokretima podržava proteste penzionera. To je znak da protesti protiv vladine politike mera štednje još više ujedinjuje generacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.