Polovina stradalih u saobraćaju pešaci stariji od 65 godina

Bezbednost u saobraćaju, ali i ukupna sigurnost najstarijih sugrađana od izuzetne važnosti su za srpsku policiju. Tom pitanju mora se posvetiti posebna pažnja, naglasio je danas Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović u razgovoru sa penzionerima u Dnevnom boravku za stare u beogradskoj opštini Rakovica.

penzioner-vozac
Polovina stradalih u saobraćaju pešaci stariji od 65 godina

– Nažalost, statistika pokazuje da je gotovo polovina onih koji stradaju u saobraćaju starija od 65 godina i da su to uglavnom pešaci. Zato segmentu bezbednosti starijih osoba moramo posvetiti izuzetnu pažnju, moramo više da radimo na tome da očistimo trotoare, da obezbedimo da vozači poštuju ograničenja brzine, ali i da novim pravilima i sagledavanjem onoga što penzioneri imaju kao probleme omogućimo da budu sigurniji i bezbedniji – rekao je Stefanović.

Podsetivši da Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi projekat policije u zajednici, Stefanović je ukazao da će se kroz taj projekat i redovne policijske patrole omogućiti da se penzioneri osećaju sigurno.

– Važno je da budete bezbedni i da se osećate bezbedno. Smanjujemo kriminalitet iz godine u godinu, ali nećemo stati sve dok postoji i jedan kriminalac koji misli da može da ugrožava bezbednost građana – naglasio je ministar policije.

Stefanović je penzionerima objasnio da policija u zajednici podrazumeva aktivnog policijskog službenika koji će posećivati najstarije sugrađane, koji će znati da postoji pošten policajac koji patrolira njihovim krajem, kome će moći da se obrate i za koga će znati da će proveriti ono na šta su se požalili.

– Naši statistički podaci u odnosu na prethodne godine su bolji, ali meni je važan vaš osećaj. Statistika jeste dobra, ali ona nije ključ. Meni je važno ono što vi mislite i koji su vaši predlozi koji će omogućiti da budemo još efiksniji – zaključio je Stefanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.