Polovina penzionera izdržava nezaposlene

Danas je Međunarodni dan starih. Procenjuje se da će u svetu seniori od 65 godina uskoro biti brojniji nego deca mlađa od pet, a do 2050. i od mališana do 14 godina. 

Polovina penzionera izdržava nezaposlene
Polovina penzionera izdržava nezaposlene

Po našem poslednjem popisu, stari čine 16,8 odsto stanovništva,a Srbija je, s prosečnom starošću stanovnika od 41,6 godinu, jedna od najstarijih zemalja u svetu. Institut za javno zdravlje “Batut” procenjuje da će do 2030. svaki peti stanovnik Srbije biti star.

U Srbiji je lane svako drugi stariji od 65 godina hospitalizovan zbog neke kardiovaskularne bolesti, a svako treći ima kancer, ili dijagnozu koštano-mišićnog sistema i vezivnog tkiva. Rizik od demencije naglo raste sa starošću, procenjuje “Batut”, pa je prošle godine lečenih s dijagnozom demencije bilo 1.401, a obolelih od Alchajmera je osam odsto. Čak 19.617 starih je hospitalizovano zbog povreda i trovanja, a glaukom kao drugi najčešći uzrok slepila je uzrok odlaska u bolnicu 1.358 osoba.

Starima u Srbiji daleko je teže nego vršnjacima u razvijenijim evropskim državama. Naši penzioneri, umesto da uživaju nalazeći najzad vremena za sebe, i dalje moraju da rade jer od njihove penzije žive i deca pa čak i unučad. Čak u trećini srpskih opština trenutno je više penzionera nego zaposlenih, a gotovo polovina penzionera izdržava i svoje nezaposleno potomstvo. Zbog nezaposlenosti mladi ostaju u roditeljskom domu, zbog čega je često nasilje nad starima, psihičko i fizičko.

Između četiri i šest odsto populacije starih u razvijenim zemljama iskusilo je neki oblik maltretiranja kod kuće, dok je taj procenat kod nas mnogo veći. Nasilno ponašanje u institucijama uključuje fizičku silu, lišavanja dostojanstva i namerno neobezbeđivanje neophodne nege. Loše postupanje može dovesti do ozbiljnih fizičkih povreda i dugoročnih psiholoških posledica. U kriznim situacijama stari su posebno osetljivi jer često ne mogu da pobegnu već mogu biti ostavljeni i prepušteni sami sebi. Staračka seoska domaćinstva u Srbiji su trenutno u najgorem stanju jer o njima, pogotovo zimi, niko ne brine, a država nema dovoljno novca čak ni za redovnu socijalnu pomoć.

Poseban problem je i što su mnogi stari u Srbiji obespravljeni zbog neobaveštenosti. Često, čak i kad su fizički zlostavljani, oni to kriju jer smatraju svojim ličnim porazom i sramotom, a kad nemaju za hranu gladuju, ne znajući na koja vrata da pokucaju. Prava seniora često ne poštuju ni u državnim i privatnim staračkim domovima.

Po podacima Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu iz 2010, oko dve trećine korisnika geronto-centara u Vojvodini su osobe od 70 do 90 godina, dok je onih između 65 i 70 tek 13 odsto. Osobe starije od 65 čine od 8 do 17 odsto korisnika domova za smeštaj odraslih, uključujući i one sa čulnim oštećenjima, ometene u razvoju i duševno obolele.

Lj. Malešević

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.