Plate i penzije sigurno idu dole

Beograd — Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković smatra da je stezanja kaiša neizbežno, jer Srbija nije u sitaciji da bira između štednje i podsticanja privrednog rasta.

smanjenje-penzije
Plate i penzije sigurno idu dole

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Veće su šanse da rast BDP-a ove godine bude nula nego planiranih jedan odsto, a uz neizbežne dodatne mere štednje, koje će negativno uticati na privredni rast, moguća je i recesija”, rekao je Vučković u intervjuu za najnoviji broj NIN-a.

On dodaje da usporavanje rasta ili recesija, ne smeju da odvraćaju od stezanja kaiša, jer Srbija, kako kaže, na žalost, nema mogućnost da bira između štednje i podsticanja privrednog rasta.

“Naravno da su jednako važne i mere koje će podstaći privredni rast. U suprotnom, prihodi budžeta će i dalje padati i to neće moći da se nadomesti smanjenjem rashoda. Zato nova vlada, uz rebalans budžeta, odmah mora da usvoji set zakona, koji su bili u proceduri i pre raspisivanja izbora, da poboljša privredni ambijent”, rekao je član Fiskalnog saveta.

Vučković smatra da čak i ako se odmah po formiranju vlade krene u reforme, rezultati će se u najboljem slučaju videti početkom 2015.

On kaže da bi, s obzirom na izbore i formiranje nove vlade i nove ekonomske politike, rebalans budžeta trebalo usvojiti što pre, a najavljujući i mogućnost smanjenja plata i penzija.

“Ovi rashodi su prema različitim kriterijumima izuzetno visoki i neodrživi za budžet. Ministarsvo finansija je najavilo izradu platnih razreda, što bi za budžet moglo da ima čak i veći efekat od solidarnog poreza koji je verovatno samo privremena mera, ali je naša procena da nećemo moći bez smanjenja plata i penzija”, rekao je član Fiskalnog saveta.

Vučković smatra da je pitanje samo za koliko će biti smanjenje, podsećajući da je ranije predlagano da penzije veće od 25.000 dinara i plate iznad 40.000 dinara budu smanjene 10 odsto. “Nažalost, rupa u budžetu je u međuvremenu produbljena tako da će uštede morati da budu veće”, ocenio je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.