Plaćanje na rate uz pomoć PIO fonda

Penzioneri imaju mogućnost plaćanja administrativnom zabranom pri kupovini robe široke potrošnje, a ugovor je potpisan sa 377 preduzeća u Srbiji

Plaćanje na rate uz pomoć PIO fonda
Plaćanje na rate uz pomoć PIO fonda

Jedna od pogodnosti koje stariji sugrađani imaju jeste kupovina na rate uz pomoć države, odnosno PIO fonda.

– Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje sklopio je ugovore o saradnji sa nekoliko stotina pravnih lica, među kojima su trgovine sa ponudom robe široke potrošnje, banje, javna preduzeća, osiguravajuća društva, zdravstvene ustanove, banke, turističke agencije i pogrebna preduzeća. Prema evidencijama fonda, odnosno prema broju administrativnih zabrana na penzije koje sprovodimo, očigledno je da se ponuđene mogućnosti veoma koriste i da je na taj način penzionerima mnogo toga postalo dostupnije. Istovremeno, pravna lica koja prodaju robu i usluge na više rata nedvosmisleno potvrđuju da su penzioneri najredovnije platiše i da oni, u takvim aranžmanima, imaju sa druge strane fond kao ozbiljnog partnera koji vodi računa o ratama i rokovima – kažu u PIO fondu.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje sklopio je ugovore sa 27 banja i rehabilitacionih centara, čije usluge mogu da koriste penzioneri i članovi njihovih porodica, uz mogućnost plaćanja ukupnog banjskog troška na šest jednakih mesečnih rata. Zainteresovani sami pozivaju banju i ugovaraju termin, a zatim u nadležnoj filijali fonda popunjavaju zahtev za korišćenje kredita i overavaju administrativnu zabranu, tako da se kompletan trošak plaća odbijanjem mesečnih rata od penzije, o čemu računa vodi fond. Otplata može početi pre odlaska ili posle povratka sa odmora.

– Dakle, ukoliko je penzioner zainteresovan za ovakav vid odmora i oporavka, potrebno je da odabere banju koja mu odgovara, pozove ih radi dogovora o terminu boravka i terapijama koje bi koristio, odabira hotel i sobu. Iz banje na kućnu adresu penzionera stići će obrazac koji bi trebalo overiti u matičnoj filijali fonda (preko koje korisnik prima penziju) i overen primerak poslati nazad u banju. Kada odmor u banji počne, prilikom prijave na recepciju izabranog odmarališta, uz ličnu kartu prilaže se i poslednji ček od penzije. Cene u banjama sa kojima je Fond sklopio ugovore o plaćanju na rate uglavnom se odnose na pun pansion sa tri obroka dnevno, noćenje u dvokrevetnoj sobi, uz sve vrste terapija koje banja nudi, ali postoji i opcija korišćenja i plaćanja samo punog pansiona – rekli su u Fondu PIO.

Osim boravka u banjama, putem administrativne zabrane, a zahvaljujući sporazumima koje je fond sklopio sa deset  osiguravajućih društava u Srbiji, korisnici penzija mogu plaćati osiguranje imovine, života, automobila tako što će im se ukupan iznos podeliti na rate i odbijati od penzija na mesečnom nivou.

Penzioneri imaju i mogućnost plaćanja administrativnom zabranom, odnosno plaćanje na rate, pri kupovini robe široke potrošnje (ugovor potpisan sa preko 1000 preduzeća u Srbiji), medicinske opreme i optičkih pomagala, stomatoloških usluga, apotekarskih i drugih zdravstvenih usluga, za nabavku zimnice i ogreva, za plaćanje javnim preduzećima, prvenstveno komunalnim (ugovori sklopljeni sa 33 javnih preduzeća), zatim za plaćanje pogrebnih troškova i turističkih usluga.

– Bankarske kredite penzioneri mogu realizovati u 32 banke sa kojima je fond sklopio sporazum o saradnji, a prema uslovima koje banke nude – rekli su u PIO fondu.

O svim mogućnostima plaćanja na rate i spiskom firmi sa kojima je fond potpisao ugovore o plaćanju usluga na rate, penzioneri se mogu raspitati u filijali preko koje dobijaju penziju, ili na sajtu fonda:

http://www.pio.rs/cir/penzionerski-servis-pio.html

IZVOR: Politika

2 Replies to “Plaćanje na rate uz pomoć PIO fonda”

  1. Načuo sam da Penzionerski Servis uskoro planira izdavanje kartica za popuste ,koja se moze koristiti na velikom broju mesta. Da li je to istina? Hvala

    1. Dobro ste čuli,a za više informacije posecujte nas sajt.Takodje se mozete prijaviti na e-mail listu putem koje dobijate obaveštenja od nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.