Penzionerske dnevne klubove posećuje 7.500 starih

BEOGRAD – Penzionerka Milenija Bojović, Beograđanka u poodmaklim godinama, već 15 godina svakodnevno posećuje dnevni klub „Stari grad” u Solunskoj ulici, gde uz šolju toplog čaja dolazi na „partiju” druženja sa svojim vršnjacima.

Penzionerske dnevne klubove posećuje 7.500 starih
Penzionerske dnevne klubove posećuje 7.500 starih

BEOGRAD – Penzionerka Milenija Bojović, Beograđanka u poodmaklim godinama, već 15 godina svakodnevno posećuje dnevni klub „Stari grad” u Solunskoj ulici, gde uz šolju toplog čaja dolazi na „partiju” druženja sa svojim vršnjacima. Na ovom mestu više od 50 penzionera dnevno provodi svoje slobodno vreme u razgovoru, igranju šaha, karata, pikada i društvenih igara.

Kako bi se poboljšao društveni život najstarijih sugrađana, grad će u narednom periodu finansirati kompletnu obnovu i adaptaciju ovog i još 12 dnevnih klubova i centara. U glavnom gradu trenutno postoji 20 klubova koje posećuje oko 7.500 penzionera, a koji zadovoljavaju njihove najrazličitije potrebe, od uspostavljanja prijateljskih kontakata i predupređivanja usamljenosti do potvrđivanja sopstvene ličnosti kroz različite humanitarne i kreativne aktivnosti.

– Radi obezbeđivanja što boljih uslova za boravak penzionera u klubovima, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je inicirao i preduzeo mere da se u svim objektima, koji posluju u okviru Poslovne jedinice „Dnevni centri i klubovi”, izvedu neophodni građevinsko-zanatski radovi i da se nakon toga opreme novim nameštajem. Tokom prošle godine izvedeni su radovi na šest klubova, a u narednom periodu je planirano uređenje 13 klubova, ukupne procenjene vrednosti radova su 26,5 miliona dinara – izjavio je za Beoinfo Vladan Đukić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu.

U većini objekata biće zamenjene dotrajale elektroinstalacije, a iz gradske kase biće finansirani stolarski, bravarski, keramički, podopolagački i molersko- farbarski radovi, i to u sledećim klubovima: „Stari grad I”, „Savski venac II” , „Rakovica I”, „Dr Mihailo Stupar I”, „Dr Mihailo Stupar III”, „Dr Mihailo Stupar IV”, „Zemun – Bežanijska kosa”, „Čukarica I”, „Obrenovac”, „Mladenovac I”, „Drapšin”, Mladenovac i klub „Lazarevac”.

– Svakog petka ovde organizujemo igranke uz živu muziku. Svi smo ovde uključeni u različite aktivnosti, ali nama to nije obaveza, već zadovoljstvo – priča za Beoinfo Milenija Bojović, koja je u klubu, između ostalog, zadužena za hekleraj ali i za pevanje.

Prema rečima Vere Vitezović, socijalne radnice koja već deceniju brine o najstarijim Beograđanima, osim dnevnog boravka i služenja toplih napitaka po zaštitnim cenama, klub u Solunskoj nudi mogućnost toplog obroka po ceni od 75 dinara, kao i pranje, peglanje i sušenje veša. Klub takođe ima i biblioteku, kao i dnevnu štampu.

– Svoju organizaciju rada klub zasniva na njihovim željama i potrebama, a sve aktivnosti su podređene samoorganizovanju korisnika kao pojedinca, preko komisija, sekcija i grupa. U svim klubovima se organizuju književne večeri, proslave rođendana i praznika, igranke, izrada i izložba ručnih radova i veoma je važno da se ističe taj zajednički duh, ali da jedni druge ne remete – ističe Vera Vitezović.

Inače, poslovna jedinica „Dnevni centri i klubovi” takođe pruža pomoć u kući za oko 2.000 penzionera, koja traje dva sata dnevno radnim danima. Pravo na pomoć u kući imaju stari i bolesni, kojima srodnici ne mogu da pruže adekvatnu zaštitu u stanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.