Penzioneri traže: Vratite penzije!

Udruženje penzionera Srbije organizovaće početkom aprila protest u Beogradu “nezadovoljni ekonomskim položajem penzionera i nezakonitim smanjenjem penzija”.

Penzioneri traže: Vratite penzije!
Penzioneri traže: Vratite penzije!

Predsednik tog udruženja Milorad Vujasinović rekao je na konferenciji za novinare da su na protest pozvali i vojne penzionere, ali i ekonomiste i sve zainteresovane građane.

On je istakao da u Srbiji živi više do 300.000 penzionera samaca, da 30 odsto penzionera izdržava decu ili unuke u uslovima sve težeg ekonomskog stanja kada cene stalno rastu, a penzije se smanjuju.

Potpredsednik Udruženja Mihajlo Radović podsetio je da je taj sindikat u novembru prošle godine predao inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti zakona kojim se reguliše smanjenje penzija.
Ukoliko Ustavni sud u razumnom roku ne donese odluku pitanje zakonistosti i ustavnosti smanjenja penzija naći će se pred sudom u Strazburu, naveo je Radović.

On je podsetio da je sindikat od PIO fonda tražio da im izdaju rešenja o smanjenju penzija, na osnovu kojih bi mogli da se obrate drugim sudskim instancama, ali su od Fnda dobili odgovor da je to privremeno rešenje i da je iznos penzija napisan na čeku.
Zbog ponašanja odgovornih u PIO fondu predstavnici sindikata penzionera razmišljaju o podnošenju krivičnih prijava, pripremili su i pojedinačne blako tužbe koje svaki penzioner može da popuni, a sindikat će ga dalje zastupati pred Upravnim sudom, rekao je on.

Predstavnici Udruženja najavili su da će 24. marta organizovati protest u PIO fondu navodeći da će stručne službe tog sindikata učestvovati u svim sudskim sporovima koji se tiču imovine PIO fonda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.