Penzioner uplatio dug za struju, a distribucaja prebacila pare za RTV pretplatu

Hteo sam da platim struju, a ne RTV pretplatu. S kojim pravom mi je uzet novac i zašto mi nije vraćen, nego elektrodistribucija preti da će mi isključiti struju, iako sam račun izmirio?, ogorčen je Janoš Kovač

UKIDANJE STRUJE DUZNICIMA ZA UTROSENU ELEKTRICNU ENERGIJU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SIVAC – Penzioner Janoš Kovač iz Sivca uplatio je 9.000 dinara za utrošenu električnu energiju, ali je novac, bez želje i saglasnosti njegovog domaćinstva, preusmeren za RTV pretplatu. Kovač kaže da je bio iznenađen kad se na računu za sledeći mesec ponovo pojavilo zaduženje za struju od 9.000 dinara, pa je uložio reklamaciju, smatrajući da Elektrodistribucija Sombor nije registrovala uplatu. Međutim, od rukovodioca trgovine u EDS dobio je informaciju da je uplata evidentirana, ali da je njome izmirena pretplata za RTS.


– Ne može elektrodistribucija da se ponaša kao sud i da određuje kako će biti upotrebljen novac koji sam namenski uplatio. Hteo sam da platim struju, a ne RTV pretplatu. S kojim pravom mi je uzet novac i zašto mi nije vraćen, nego elektrodistribucija preti da će mi isključiti struju, iako sam račun izmirio? – ogorčen je Kovač.

Ispostavilo se da je njegova supruga u januaru ove godine greškom uplatila 9.000 dinara na stari račun za struju, koji glasi na “Elektrovojvodinu”, a trebalo je da obavezu izmiri preduzeću “EPS Snabdevanje”. Ovo privredno društvo od jula prošle godine, kad je osnovano, šalje račune za struju umesto EPS i “Elektrovojvodine”.

– Dogodila se očigledna greška, koja je u EDS trebalo da bude primećena. Nigde na tom starom računu ne piše da sam uplatio dug za RTV pretplatu, koju inače i ne plaćam, jer već osam godina koristim “Digi TV”, čije usluge redovno izmirujem. Uredno plaćam i račune za struju, a sad strepim da će doći operateri iz EDS da mi iskopčaju kuću iz mreže. Uložio sam i pismenu žalbu povodom toga, ali odgovor ne stiže. Tražim da mi uplaćenih 9.000 dinara bude priznato kao pokriven račun za struju. Nemam novca da dva puta plaćam isti dug, jer kao srčani bolesnik imam velike izdatke za lekove i preglede – kaže Kovač.

Uplaćenih 9.000 dinara Janošu Kovaču može biti vraćeno, ali samo ako RTS dostavi saglasnost i pismeni nalog “Elektrovojvodini” da se novac od RTV pretplate prenese na račun “EPS Snabdevanje”.

Zamenik direktora EDS Janoš Boruš ističe da se računi za struju od jula 2013. godine plaćaju isključivo privrednom društvu “EPS Snabdevanje” i da uplatom na žiro račun ovog preduzeća ili “Elektrovojvodine” kupac električne energije sam odlučuje kome će i za šta plaćati. Drugim rečima, novac uplaćen, makar i greškom, na račun “Elektrovojvodine”, automatski odlazi na izmirivanje RTV pretplate, a od naplaćenih iznosa u “EPS Snabdevanje” prvo se namiruju računi za struju, a preostalim novcem RTV pretplata.

– Elektrodistribucija je postupila potpuno u skladu sa zakonom i nema ovlašćenja da sredstva uplaćena u januaru preusmeri sa računa “Elektrovojvodine” na račun “EPS Snabdevanja” – kategoričan je Boruš.

Oštećeni Janoš Kovač se ne miri s tim i kao dokaz prilaže fotokopiju plaćenog računa “Elektrovojvodini”, na kojem, kako ističe, ne piše da novac daje za RTV pretplatu, nego se podrazumeva da dug izmiruje za utrošenu struju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.