Penzije ipak niže za 20 odsto

Teška odluka: Premijer zahtevao da se ispitaju svi mogući načini za uštede kako bi barem penzioneri bili pošteđeni, ali je računica pokazala da i oni moraju da snose teret konsolidacije budžeta

Penzije ipak niže za 20 odsto
Penzije ipak niže za 20 odsto

BEOGRAD – Rebalansom državnog budžeta, na čemu Vlada Srbije uveliko radi, penzije će od jeseni biti smanjene za 20 odsto linearno, saznaje Kurir. Naš list imao je uvid u radnu verziju plana za prepakivanje državne kase, a koji računa na uštedu veću od100 milijardi dinara kroz smanjenje penzija po modelu „20 odsto“. Kurir je već pisao da bi u tom slučaju prosečna penzija od 24.000 dinara spala na manje od 20.000, a iz Vlade poručuju da je to nužna mera koja nije mogla biti izbegnuta.

Dramatične diskusije

– Zbog loše slike javnih finansija, velikog deficita i sve većih kamata koje stižu za ranije uzete kredite, Vlada je prinuđena na ovakve rezove i zbog toga niko nije srećan. Premijer je zahtevao od članova svog tima da ispitaju sve moguće načine za neophodne uštede kako bi barem penzioneri bili pošteđeni, ali je računica pokazali da bez smanjenja penzija konsolidacija budžeta ne bi bila moguća. 

Jednostavno, nema alhemije koja bi mogla da zaštiti primanja najstarijih sugrađana – objašnjava sagovornik Kurira iz Vlade. On otkriva da je prethodnih dana u Nemanjinoj 11 bilo vrlo dramatičnih diskusija oko mera štednje, gde se pažljivo vagalo koliko bi koji model doneo najbolje efekte za sve građane Srbije. 

Model za spas

Sukobljena mišljenja u Kabinetu premijera mahom su se, kako saznajemo, kretala na linijama preporuka s kojima su stručnjaci ranije izašli u javnost, počev od rigoroznog zahteva bivšeg ministra finansija Lazara Krstića, koji je pored smanjenja plata i penzija računao i s otpuštanjima iz državne službe.

Usledio je plan njegovog naslednika, a prethodno ministra privrede, Dušana Vujovića, s minimalnim smanjenjem plata i penzija do 10 odsto, ali uz eventualno povećanje PDV,što bi opteretilo budžete svih građana Srbije, a bez garancija da bi to popunilo državnu kasu budući da bi veće cene oborile promet. 

Najozbiljnije upozorenje Vladi je uputio Fiskalni savet, uz obrazloženje da je radi održivosti javnih finansija neophodno smanjenje deficita sa sadašnjih 8,5 odsto BDP na manje od tri odsto BDP, odnosno sa sadašnjih 2,6 milijarde evra na manje od milijardu evra, što bi pre sve podrazumevalo i smanjenje plata i penzija za 15 odsto. 

Najrealniju računicu su ipak dali poslodavci, koji su spas zemlje od bankrota videli u smanjenju penzija po modelu „20 odsto“, a plata u javnom sektoru za 25 odsto, naglasivši da je „bolje sad 20 odsto nego kasnije 40“.

Predlog privrednika
SMANJENJE BRUTO PENZIJA,
NETO NE MORA DA SE DIRA

Dušan Korunoski, generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije, ističe da je smanjenje penzija za 20 odsto neminovna mera i da je bolje da bude što pre sprovedena.
– Ako se sad opet zadužimo samo radi isplate plata i penzija, bićemo prezaduženi i kasnije nećemo moći da dobijemo sredstva za neke kapitalne investicije ili pomoć najugroženijima. Međutim, naš predlog bio je da se penzije smanje bruto, što bi rezultiralo smanjenjem nameta poput zdravstvenog osiguranja, dok bi suma koju penzioneri primaju na ruke bila nedirnuta – ukazuje Korunoski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.