“Penzija je prevelika, vratite deo”

Beograd — Problem razlika u privremenim i konačnim rešenjima za penziju, koji dovode i do “dugovanja” penzionera, biće rešen novim izmenama Zakona o PIO, kažu nadležni.

"Penzija je prevelika, vratite deo"
“Penzija je prevelika, vratite deo”

 

Jedna od mogućnosti je da poslednja godina rada ne uđe u obračun što će doprineti da se brže dodje do konačnog rešenja.

To je ove nedelje najavila v.d direktora Republičkog fonda za PIO Dragana Kalinović ističući da je većina rešenja koja se izdaju privremena i da ih je oko 70 odsto.

“Pokušavamo da pratimo situaciju i da se izda što veći broj konačnih rešenja, a to nije samo pitanje rada ažurnosti PIO fonda nego i rada od strane poslodavaca koji takođe treba da dostave određene podatke”, kazala je Kalinović.

Ona je dodala da bi jedno od rešenja moglo biti da poslednja godina rada ne ulazi u obračun penzije. ako je objasnila, u Fondu su uradili računicu i izuzimanje te poslednje godine apsolutno ne utiče na smanjenje penzije koju će korisnik primati, a omogućice da se brže dođe do konačnog rešenja.

Zahvaljujući tome, kako kaže, u sistemu neće više biti privremenih i konačnih rešenja, već će biti izdavano jedno jedino rešenje, koje će biti i konačno.

Jedan od najvećih problema sa privremenim i konačnim rešenjima jeste razlika u mesečnom iznosu, koji u dve trećine slučajeva dovede do toga da penzioneri nakon konačnog rešenja moraju da vrate deo novca PIO fondu.

Razlika koju penzioneri primaju po privremenim i konacnim rešenjima ponekad je i nekoliko hiljada dinara, a neke se mere i stotinama hiljada dinara. 

Povraćaj se kako su ranije rekli u fondu, obavlja u dogovoru sa tom institucijom i na rate. U suprotnim slučajevima Fond isplaćuje doplatu korisniku pri prvoj isplati i u celosti.

Čak u dve trećine predmeta korisnik je dužan da vrati razliku, dok preostalu trećinu čine penzioneri kojima se isplaćuje doplata. 

Ministar za rad Aleksandar Vulin je najavio da će se problemi sa privremenim rešenjima rešiti zakonskim putem, odnosno novim izmenama zakona o PIO, i da će se na tome raditi već od početka iduće godine.

Inače, predstavnici Fonda PIO ranije su ukazali da se najveće primedbe korisnika odnose na izrade privremenih i konacnih rešenja.

Inače, prema sadašnjim zakonskim rešenjima, rok za donošenje rešenja o konačnom iznosu penzije kojim će privremeno rešnje biti zamenjeno konačnim rešenjem, ne postoji već to zavisi od slučaja do slučaja, imajući u vidu kada će se kompletirati podaci zbog kojih je to prethodno rešenje oglašeno privremenim.

Podatke Fondu dostavljaju poslodavci, nadležni organi, nadležna ministarstva za svoje zaposlene, inostrani nosioci penzijskog osiguranja.

Kako navode u Fondu, u mnogim slučajevima postoje posebne teškoće za pribavljanje podataka od kojih zavisi utvrđivanje visine penzije.

Neke od njih su neplaćeni doprinosi za PIO, naknadno utvrdivanje staža osiguranja usled nepostojanja prijava i odjava osiguranja, stečaj ili likvidacija poslodavaca, ili da izmedu poslodavaca i korisnika nema saradnje, trajanje sudskih postupaka u vezi sa doprinosima za PIO, trajanje postupaka utvrdivanja staža osiguranja kroz prethodno “povezivanje staža osiguranja”…

Inače, u Fondu su ranije objasnili da sada neka rešenja mogu trajno ostati privremena jer se pojam privremenog ne odnosi na vreme, već na utvrđene činjenice.

Mogućnost da se privremeno i konačno rešenje podudare u obračunatom iznosu penzije je minimalna, jer svaki podatak koji nedostaje uslovljava privremenost, a svaki naknadno obezbeđeni podatak utiče na iznos, u smislu povećanja ili smanjenja, ističu u Fondu PIO.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ove nedelje je sa predstavnicima fonda PIO razgovarao o ažurnosti Fonda u donošenju rešenja o ostvarivanju prava iz penzijsko -invalidskog osiguranja.

Dogovoreno je da će do kraja godine u okviru Filijale za Beograd PIO fonda biti završeno svih 6.000 zahteva za penzije koji nisu rešeni u zakonski predviđenom roku, koji je inače, dva meseca.

On je novinarima nakon sastanka rekao da postoji veliki broj pritužbi da se ne radi dovoljno brzo što, kako je kazao, potvrđuju podaci da se 6.000 predmeta ne rešava u zakonskom roku i da se čeka i do šest meseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.