Odreknite se staža i penzija stiže

Beograd — Zaposlenima, koji od naredne godine stiču uslov za penziju, moglo bi se „posrećiti” da odmah po penzionisanju od Fonda PIO dobiju konačno rešenje.

 

Odreknite se staža i penzija stiže
Odreknite se staža i penzija stiže

Za tu „privilegiju” moraće, međutim, ako se takav predlog Ministarstva rada usvoji, da se odreknu poslednje godine radnog staža. Ona ne bi ulazila u obračun penzije.

Time bi penzioneri, ističu predlagači, s jedne strane bili sigurni da im za neko vreme iz PIO fonda neće stići obaveštenje da moraju da vrate preplaćene penzije po privremenom rešenju, koje su u većini slučajeva veće od penzija po konačnom rešenju, piše Politika.

Tu mogućnost su potvrdili i ministar rada Aleksandar Vulin i v. d. direktora PIO fonda Dragana Kalinović, objašnjavajući da je upravo predlog – da poslednja godina radnog staža ne ulazi u obračun penzija, jedna od mogućnosti da se izbegne izdavanje privremenih rešenja za penzije.

Prema podacima PIO fonda, upravo je ova poslednja godina radnog staža razlog da se godišnje izda čak 99 odsto privremenih rešenja. U 70 odsto slučajeva razlog te privremenosti je nepotpuna dokumentacija.

Problem s privremenim i konačnim penzijskim rešenjima ne bi bio tako ozbiljan problem da penzioneri i PIO fond nisu sve češće na sudovima. Pošto bi, po privremenim rešenjima penzioner dobio nešto veći ček, a po konačnom manji, on mora da vrati višak primljenih para. Penzioneri s pravom ukazuju na to da oni za tu „grešku” u obračunu nisu krivi, ali sudovi staju na stranu Fonda PIO, tako da mnogi godinama teškom mukom vraćaju na rate taj „višak” za koji nisu krivi, ali ispada da jesu – dužni.

Čak u dve trećine slučajeva korisnik je dužan da vrati razliku, dok preostalu trećinu čine srećniji kojima se isplaćuje doplata.

Ministar Vulin objašnjava da je rešenje ovog pitanja tehničke prirode i da će se sve rešiti zakonom o PIO, a Kalinovićeva kaže da se ovakav obračun minimalno ili gotovo uopšte neće odraziti na konačan iznos penzije. Međutim, šta s onima koji su baš poslednjih godina radnog staža unapređeni i nalaze se na menadžerskim pozicijama, pa im ta plata i te kako povećava prosek penzije?

Većina onih koji su se posle ponovne najave nadležnih javili našoj redakciji pitaju, ako je baš sve tako i penzija neće zbog toga biti manja, zašto ih država ne poštedi plaćanja doprinosa za tu poslednju godinu radnog staža? I gde zapravo odlazi taj novac, ako ne u obračun penzija?

Ovim pitanjem, ozbiljno se u više navrata bavio i Saša Janković, zaštitnik građana Srbije, koji je za „Politiku” objasnio da ovo rešenje nije principijelno. Ukoliko, objasnio je on, ovaj predlog bude zakonski prihvaćen, bez obzira na to koliko je principijelan ili ne, on će biti deo zakona koji će se primenjivati.

S druge strane, ako se zna koliko je neefikasna poreska administracija u delu naplate poreza i doprinosa, drugog rešenja praktično i nema, objašnjava Janković.

Kako se saznaje, osim ovog predloga, razmišlja se da se za tu poslednju godinu radnog staža računa isti koeficijent kao i za prethodne godine ili da se uzme neki prosečan iznos za ceo radni staž, što bi pomoglo obračunu penzija i dobijanju konačnog, umesto privremenog rešenja. Koji će od ponuđenih predloga proći zavisiće i od odluke radne grupe pri Ministarstvu rada koja će se baviti ovim problemom.

Inače, prema sadašnjim zakonskim rešenjima, rok za donošenje rešenja o konačnom iznosu penzije, kojim će privremeno rešenje biti zamenjeno, ne postoji, već to zavisi od slučaja do slučaja, imajući u vidu kada će se kompletirati podaci zbog kojih je to prethodno rešenje proglašeno privremenim.

U PIO fondu objašnjavaju da je razlog zašto se razmišlja o promeni načina obračuna taj što zvanična statistika tek naredne godine u martu izlazi s podacima o proseku zarada za prethodnu godinu, što oni moraju da čekaju, pa neko ko se penzioniše u maju ove godine i dobije privremeno rešenje mora da čeka bar do marta naredne godine da bi mu se obračunala konačna penzija. Praksa da poslednja godina radnog staža ne ulazi u obračun penzija, postojala je i pre deset godina i svi su odmah dobijali konačna rešenja. To je, međutim, izazvalo negodovanje, pa je ta odredba brzo ukinuta. Tada je kao parametar korišćen staž, ali ne i zarada u poslednjoj godini, što je nepravedno, s obzirom na to da su primanja pred penziju mnogima najviša baš te poslednje godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.