Od 1. Januara 2015 stroži uslovi za penzionisanje žena

Novi propisi o penzionisanju stupaju na snagu sutra, 1. januara 2015. godine, te se starosna granica za penzionisanje žena pomera za šest meseci, odnosno na 60 godina i šest meseci života, uz najmanje 15 godina staža osiguranja.

Od 1. Januara 2015 stroži uslovi za penzionisanje žena
Od 1. Januara 2015 stroži uslovi za penzionisanje žena

 

Kako je saopštio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), do 2032. godine za žene će se postepeno podizati uzrast za penzionisanje, tako da će tada i žene u punu starosnu penziju ići s navršenih 65 godina života.

Za muškarace i dalje važe isti uslovi za penzionisanje – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Pored toga, osnova za punu starosnu penziju i muškaraca i žena je navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Od 1. januara 2015. godine za prevremeno penzionisanje muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina života, a ženama 36,4 godine staža i najmanje 54,4 godina života.

U slučaju odlaska u prevremenu penziju, primanja će biti trajno umanjena za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos je morao da prestane najkasnije 30. decembra. Zahtev za penziju se podnosi najkasnije do 31. decembra, što može da se učini i poštom, preporučenim pismom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.