Novi sporazum penzionih fondova Republike Srpske i Srbije

Novi sporazum fondova penzionog i invalidskog osiguranja Republike Srpske i Srbije doprineće rešavanju problema korisnika oba fonda, ocenili su danas zvaničnici u Banjaluci.

Novi sporazum penzionih fondova Republike Srpske i Srbije
Novi sporazum penzionih fondova Republike Srpske i Srbije

 

Sporazum o elektronskoj razmeni podataka danas su potpisali direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić i direktorka Fonda PIO Srbije Dragana Kalinović.

Republika Srpska isplaćuje 2,2 miliona evra mesečno za oko 18.500 korisnika penzije u Srbiji, a Srbija isplaćuje penzije za oko 11.000 korisnika u Republici Srpskoj.

Fond PIO Republike Srpske do sada nije imao informacije o svojim osiguranicima u Srbiji jer su se ti podaci razmenjivali samo jednom godišnje.

“Na tome smo gubili velika sredstva”, kazao je Milić.

Milić je rekao da će po sporazumu najpre biti razmenjeni podaci o izvodima iz matične knjige umrlih, a potom o evidenciji radnog staža osiguranika.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Aleksandar Vulin i izjavio da je to “sporazum koji reguliše život” jer će korisnici fondova RS i Srbije brže ostvarivati svoja prava zahvaljujući
poboljšanju evidencije.

Vulin je kazao i da će Republika Srpska (RS) uvek imati “posebno mesto i u politici i srcu Srbije” koja, kako je ukazao, podržava sprovođenje Dejtonskog sporazuma i priznaje teritorijalni integritet BIH.

Ministar rada i boračko-invladiske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da će danas potpisani sporazum ubrzavanjem razmene podataka uštedeti vreme i novac i poboljšati rad oba fonda. Savanović je dodao da je od gostiju zatražio informacije o reformama koje vodi Srbija, jer to čeka i Republiku Srpsku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.