MMF tvrd kao orah, loše vesti za buduće penzionere

IZVOR: Blic

Vlada Srbije nije uspela da u pregovorima sa MMF izdejstvuje izuzetke u primeni penala za prevremeno penzionisanje, saznaje „Blic“.

epa04143037 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the sign of the International Monetary Fund at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA.  The International Monetary Fund (IMF) on 27 March 2014 offered Ukraine between 14 and 18 billion dollars in loans over two years to help the country avoid financial collapse after months of unrest that culminated in Russia's annexation of the Crimean Peninsula. Ukraine's interim leaders, who came to power after three months of pro-European Union protests that forced president Viktor Yanukovych to flee the country in late February, have already started discussing a series of reforms aimed at stabilizing the economy. Measures announced by interim prime minister Arseniy Yatsenyuk on Thursday include axing 24,000 public sector jobs and special pensions for members of the judiciary and the military, as well as a 50-per-cent increase in gas prices, starting on May 1.  EPA/JIM LO SCALZO

Naime, tek kada su izmene Zakona o PIO usvojene u Parlamentu, u Nemanjinoj su postali svesni da nije uveden nikakav prelazni period u primeni novouvedenih penala, odnosno trajnog umanjenja penzija za one koji se prevremeno penzionišu. Zato je bilo govora čak i o mogućem ukidanju penala za prevremeno penzionisanje.

Prema starom zakonu, za odlazak u penziju trebalo je ispuniti samo jedan od uslova, starosni ili dužinu radnog staža. Od januara je propisano trajno umanjenje od 0,34 odsto za svaki mesec penzionisanja pre navršenih 65 godina, maksimalno do 20,4 odsto. To znači da trajno umanjenje penzija imaju svi oni koji se odluče da napuste posao ili ga izgube pre zakonom propisane starosne granice od 65 godina za muškarce, odnosno 60 godina i šest meseci za žene.

U Ministarstvu rada i socijalne politike, a koje je zvanično i bilo predlagač izmena Zakona o PIO, priznaju da postoji dosta slučajeva kada su ljudi prihvatili socijalni program i prijavili se na evidenciju NSZ čekajući da ostvare uslove za odlazak u regularnu, starosnu penziju.

– Pokrenuli smo pre nekoliko meseci inicijativu za promenu navedenih delova Zakona o PIO. Pripremili smo čak i pet modela koji su se mogli primeniti u zavisnosti od situacije u kojoj su se ti bivši zaposleni našli. Jedno od rešenja bilo je da se penzioneru kada napuni 65 godina ukinu penali bez obzira na to kada je otišao u penziju.

Prema drugoj opciji, penali za prevremeno penzionisanje bili bi ukinuti samo za one koji su prihvatili socijalni program, napustili preduzeće i čekaju penziju na birou. Međutim, naši predlozi nisu prošli s obzirom na potrebu pune primene fiskalne konsolidacije – objašnjavaju za „Blic“ u Ministarstvu rada i socijalne politike.

 

Privremena rešenja
Zakon o PIO bi, kako saznajemo, ipak trebalo da se menja, i to u delu koji se odnosi na privremena i konačna rešenja o penzionisanju. Naime, svaki građanin prilikom penzionisanja dobija privremeno rešenje, a do konačnog obračuna se čeka godinama. Još uvek se, međutim, razgovara da li da se privremena rešenja za penzionisanje potpuno ukinu ili da se utvrdi momenat kada će privremeno rešenje postati trajno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.