MAGISTRIRAO U 80. GODINI Penzioner iz Čonoplje ima četiri indeksa i tri fakultetske diplome

IZVOR: BLIC (Sofija Paulić Špero , M. R. ,) – Dušan Pejin (80) iz Čonoplje, nadomak Sombora, može da se pohvali sa čak četiri indeksa i tri diplome Poljoprivrednog fakulteta: osnovnih studija, postdiplomskih, master i magistarskih studija.

Dušan Pejin (80) iz Čonoplje, nadomak Sombora, može da se pohvali sa čak četiri indeksa i tri diplome Poljoprivrednog fakulteta: osnovnih studija, postdiplomskih, master i magistarskih studija.

Ovu poslednju u nizu diplomu dodao je na policu pre nepunu godinu dana kada je na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu odbranio rad na temu “Ishrana krava muzara povećanim nivoima suvih rezanaca šećerne repe”.

On je rad odbranio pred komisijom u kojoj je bio i njegov mentor inače rođen 11 godina nakon upisa Pejina na fakultet.

Pejin je prvu diplomu stekao još 1963. na Poljoprivrednom fakultetu, a nauci se revnosno posvetio posle penzionisanja – 1993.

Vitalni Čonopljanin prelomio je povratak nauci kad je osnovao privatnu firmu za projektovanje poljoprivrednih objekata i njihovu sanitarnu zaštitu. Tada su mu rekli da treba da zaposli inženjera zaštite bilja.

Njemu to nije predstavljao problem, već izazov.

Tako je upisao master studije iz ove oblasti, a master rad na temu “Štetni insekti i glodari na krmnim kulturama Bačke” odbranio je 2012. godine, sa desetkom.

– Na njemu sam radio 500 dana, i za to vreme svaki dan sam jeo po jednu čokoladu sa lešnicima. Ukupno sam za to vreme pojeo 50 kilograma moje omiljene čokolade. Zatim sam odlučio da uradim magistarski rad i da dokažem da rezanci repe mogu da zamene kukuruz u ishrani krava muzara, kada je njegova cena visoka – pojašnjava Pejin.

Na master radu radio je 500 dana i svaki dan jeo je po čokoladu. Kaže da je za to vreme pojeo čak 50 kilograma!

I njegov sin Dušan takođe je završio master studije na temu zaštite bilja.

Ne samo da Pejin nikada nije odustao od usavršavanja i obrazovanja, već je i vlasnik više prestižnih priznanja i nagrada za inovacije.

Najznačajnija mu je nagrada za “Ekološku kutiju za uništavanje pacova koji održavaju vrstu”. Za ovaj patent Savez pronalazača Srbije dodelio mu je Srebrnu medalju. Na izložbi pronalazaka na Međunarodnom sajmu preduzetništva “Biznis baza 2007” u Beogradu dobio je nagradu “Mihajlo Pupin”, a na Međunarodnom sajmu pčelarstva u Somboru 2005. godine osvojio je prvo mesto.

Stariji od najstarijeg studenta

Najstariji redovni studenti u Srbiji imaju od 56 do 62 godine. Jedna od njih, Svetlana Vnučec, ima 62 godine i na četvrtoj je godini Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Svetlana je i jedan od najupornijih studenata. Na FMU, gde je prvi put kročila sedamdesetih, ovo joj je treći indeks i uskoro će diplomirati.

Zbog majke učiteljice zavoleo knjigu

Za svoju ljubav prema knjizi, nauci, inovativnom radu, kaže, zaslužna je njegova majka Anica, koja je bila učiteljica.

– Kad sam bio dete, u bioskop sam mogao da idem samo pod uslovom da joj prepričam svaki film koji sam gledao. A kada je trebalo da naučim pesmicu napamet, morao sam da je napišem, a ne da je recitujem. Možda mi zato nije teško učenje, memorisanje, razmišljanje. To je bio njen način vaspitanja – priča Pejin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.