Krah penzijskog fonda Hrvatske

Zagreb — Zagrebački Jutarnji list tvrdi da je hrvatski penzioni fond krahirao i da je prvi put broj radnika i penzionera pao ispod odnosa 1:1 i sada iznosi 0,88:1. 

hrvatska

To znači da manje od jednog zaposlenog izdržava jednog penzionera.

Ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić je ocenio da je Hrvatskoj potrebno čak 2,5 miliona radnika da bi se efikasno isplaćivala postojeća masa penzija, a pomenuo je i već odavno neodrživi odnos broja radnika i penzionera od gotovo 1:1.

Mrsić barata podatkom da je odnos 1,2:1 u korist radnika, a poslednje statistike Zavoda za penzijsko osiguranje pokazuju da je taj odnos u ovom trenutku 1,15:1.

List, međutim, navodi da je tu sliku potrebno, iz objektivnih razloga, poružniti i da je trenutno odnos broja radnika i penzionera pao ispod 1:1 I iznosi 0,88:1.

Hrvatska, dakle, prvi put ima više penzionera nego zaposlenih.

U statističkim izveštajima koje objavljuje HZMO nije moguće precizno razložiti osiguranike na budžetske i vanbudžetske. Da bi državni službenik došao u poziciju da plati svoj penzijski doprinos, budžet, iz čega mu se isplaćuje plata, mora pre toga da ostvari prihod u jednakom iznosu.

Kada u državnom budžetu ne bi bilo novca, taj državni službenik, osim što ne bi primio platu, ne bi mogao da plati svoj penzijski doprinos. Svoje obaveze prema državnom budžetu pre navedenog moraju podmiriti zaposleni u privatnom sektoru koji čine skup realnih poreskih obveznika.

Početak krize i neprilagodljivost politike novonastaloj situaciji govori da je pogoršanje odnosa, osim pada broja zaposlenih (osiguranika) dodatno potpomognuto i neprekinutim rastom broja penzionera iz godine u godinu. Starenje populacije postaje očiti problem sistema, a neodrživost penzionog sistema mogla se naslutiti i znatno ranije.

Za to je potrebno proširiti vremensku seriju podataka koji su u ovom slučaju dostupni unazad do 1950. godine kada je za penziju jednog penzionera radilo skoro devet radnika. Već 1960. godine taj broj je gotovo prepolovljen, da bi uz malu stagnaciju tokom sedamdesetih nastavljao sigurno da klizi do donašnjeg odnosa od 0,88:1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.