“Kakve veće penzije, vratite oteto”

Izjava o mogućem povećanju penzija i plata u javnom sektoru je “još jedan pokušaj obmane radi stišavanja sve većeg nezadovoljstva građana zbog pada standarda”.

"Kakve veće penzije, vratite oteto"
“Kakve veće penzije, vratite oteto”

 

To je ocena Udruženja sindikata penzionera Srbije povodom najave premijera Srbije Aleksandra Vučića o mogućem povećanju plata i penzija zbog boljeg stanja u budžetu nego što se očekivalo.

“Suprotno mišljenju ekonomskih stručnjaka i ocenama Fiskalnog saveta servira nam se priča o trenutnom, kratkoročnom povećanju akciznih prihoda u budžetu, a krije činjenica da je javni dugu u februaru povećan za 500 miliona evra na 24,2 milijarde evra i da iznosi 73,2 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije”, navodi se u saopštenju.

Udruženje sindikata penzionera je podsetilo da je za 15. april na Trgu Nikole Pašića zakazao protest protiv politike vlade i Vučiću poručilo da penzionerima “prvo vrati ono što im je neustavno oteto, a da za eventualna povećanja pita Međunarodni monetarni fond” (MMF).

Srpski premijer je 26. marta najavio da će s predstavnicima MMF-a razgovarati o mogućem povećanju plata i penzija ove godine.

“Rezultati su takvi da mi imamo novca da to sebi možemo da priuštimo, ali ne želimo da srušimo program s MMF-om i zato želimo da razgovaramo sa njima”, rekao je tada Vučić, ali nije želeo da govori o detaljima povećanja plata i penzija i da li bi se uskladjivale sa inflacijom.

Plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji su smanjene u novembru prošle godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.