Kako rezati penzije ?

Beograd — Smanjenje penzija, kao i plata, po svemu sudeći je neizbežno, ali, još nema informacija o tome kako će ta mera biti sprovedena.

Kako rezati penzije ?
Kako rezati penzije ?

 

Pomoćnik ministra rada Zoran Lazić najavio je da se od septembra mogu očekivati nove izmene Zakona o PIO. “Što se tiče same reforme sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, to će biti sprovedeno u skladu sa politikom vlade i kakva bude odluka tako će se izvršiti reforma”, rekao je Lazić Tanjugu.

On nije mogao da se izjasni o najavama o smanjenju penzija i plata u javnom sektoru, s obzirom na to da, kako je rekao, ne postoji konkretan predlog.

Srbija u ovom trenutku ima 1.720.542 penzionera, a izdvajanje za njihove prinadležnosti iz budžeta Srbije godišnje iznosi oko 513 milijardi dinara. 

Očekuje se da će nedavno izmenjeni zakon o PIO destimulisati odlaske u prevremenu penziju, a načelnica Odeljenja u direkciji Fonda PIO Momira Lalić kaže da zato do kraja godine treba očekivati povećani broj zahteva za penzionisanje, kada na snagu stupaju pojedine odredbe izmenjenog zakona.

Prema podacima Fonda PIO prosečna penzija u Srbiji iznosi 24.315 dinara. Procenjuje se da prosečne penzije prima oko 600. 000 penzionera u Srbiji, ili, skoro trećina ukupnog broja penzionera.

U kategoriji penzionera iz reda zaposlenih je 1,4 miliona, a njihova prosečna penzija je 26.327 dinara; penzionera iz kategorije samostalnih delatnosti je 73.728, i njihova prosečna penzija iznosi 25.014, dok korisnika poljoprivredne penzije ima 209.783 i njihova penzija iznosi u proseku 10.288 dinara mesečno.

U Udruženju penzionera stoga ukazuju da smanjenje nikako ne bi smelo da bude linearno, već bi, kažu, trebalo oporezovati samo one sa većim penzijama.

Potpredsednik i poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković rekao je da ta partija još nije iznela svoj stav o smanjenju penzija, a da on lično misli da prinadležnosti najsiromašnijih, onih čije su penzije od 10.000 do 15.000 dinara, pa i onih čije su penzije u visini srpskog proseka – ne treba dirati.

“Treba učiniti sve da se finansije srede, pre svega u sektoru proizvodnje, i povećanja radnih mesta, saniranju gubitaša, rešavanja problema preduzeća u restrukturiranju, smanjenju sive ekonomije, poreskog sistema. . . To je pravi redosled stvari, a kad to počne da daje rezultate i ako se ispostavi da nije dovoljno, onda treba sesti i videti šta još dodatno uraditi”, smatra Čolaković.

Ako smanjenje plata i penzija bude neminovno, onda tu meru ne treba sprovoditi kod onih kojih su ta primanja najniža, kaže Čolaković.

Slično misli i predsednik Udruženja penzionera Srbije “Nezavisnost” u okviru sindikata UGS “Nezavisnost” Petar Mitrović, koji ističe da danas u Srbiji pola miliona penzionera živi ispod granice siromaštva, a da oni sa visokim peznijama predstavljaju “kap vode u moru”, te da ne znači mnogo ako se njima smanje penzije.

“Stav Udruženja penzionera je da penzije ne treba dirati, te da sve probleme treba sagledati objektivno”, kaže Mitrović.

On takođe smatra da ako već mora da se ide na smanjenje, onda treba “zaobići” one koji primaju minimalne penzije. “Smanjenje pogađa ne samo penzionere, već i njihove decu i unuke, jer je nezaposlenost velika i vrlo često oni izdržavaju i njih”, rekao je Mitrović.

Pažnju bi, kako smatra, trebalo usmeriti na druge mere, poput sankcija i kontrole u slučaju neredovne uplate doprinosa i poreza, jer to direktno onemogućava i otežava poslovanje Fonda PIO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.