Grčki penzioner na nogama: Nema života sa 300 EUR

IZVOR: BETA – Više od 2.000 grčkih penzionera protestovalo je danas u centru Atine zbog planova vlade o reformi penzionog sistema.

Grčki penzioner na nogama: Nema života sa 300 EUR
Grčki penzioner na nogama: Nema života sa 300 EUR

Penzioneri, koji su uzvikivali “Ne možemo živeti s 300 evra”, nezadovoljni su planom o spajanju penzionih fondova i reformom kojim bi penzioni sistem bio manje zavistan od državnog budžeta.

Penzioni fondovi su bili teško pogođeni dogovorom o restrukturiranju grčkog duga 2012, ali i sve starijim grčkim stanovništvom i malim uplatama usled visoke nezaposlenosti.

Iako više puta smanjivane tokom višegodišnjih mera štednji, penzije su u Grčkoj jedan od ključnih izvora prihoda za porodice s nezaposlenima.

“Penzije će biti srezane. Rezovi u zdravstvenoj zaštiti su veliki. Mi smo u tački u kojoj nema zdravstvene zaštite, nemamo lekove. Ne možemo samo mirno stajati po strani”, rekao je Janis Antoniu, predsednik asocijacije bankarskih penzionera.

Reforme koje traže međunarodni kreditori zategle su odnose vladajuće levičarske Sirize i sindikata koji su pozvali na opšti štrajk 3. decembra, dva dana uoči glasanja o budžetu u parlamentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.