Grci na nogama – zemlja blokirana

IZVOR: Tanjug: Atina — Zaposleni širom Grčke obustavili su rad u znak protesta zbog penzionih reformi a zemlja je zbog masovnog štrajka u blokadi.

Grci na nogama - zemlja blokirana
Grci na nogama – zemlja blokirana

Otkazani su letovi, trajekti i zaustavljen javni prevoz, škole, sudovi i apoteke su zatvoreni, dok u državnim bolnicama rade samo hitne službe.Uoči planiranih demonsttracija u Atini je primetno pojačano prisustvo policije.

Sindikati su proglasili štajk zbog reformi penzionog sistema koje su jedan od uslova za treći međunarodni paket pomoći Grčkoj.
Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa pokušava da restrukturira penzioni sistem povećanjem doprinosa za socijalnu zaštitu kako bi izbegla smanjenje penzija, ali protivnici reforme ukazuju da će zbog toga mnogim zaposlenima dve trećine prihoda ići na poreze i doprinose, prenosi AP.

Protivnici penzione reforme uspeli su da ujedine pripadnike različitih profesija, od zemljoradnika, taksista i umetnika do advokata, lekara i inženjera.

Današnji generalni štrajk je najozbiljniji štrajk sa kojim se Ciprasova koaliciona vlada suočava od kada je došla na vlast pre oko godinu dana.

Dok je bila u opoziciji Ciprasova Siriza je predvodila u protivljenju penzionoj reformi, ali je bila prinuđena na dramatičan zaokret prošle godine suočena sa izborom između traćeg paketa pomoć i toga da bude izbačena iz evrozone.

Štrajk se udržava u trenutku kada vlada pregovara sa medjunarodnim inspektorima koji su došli da provere napredak u ispunjavanju obaveza predvidjenim paketom pomoći. Hotele u kojima oni borave u centru Atine čuva policija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.