Grad optužio sekretara za socijalnu zaštitu da odbija da potpiše odluku

Gradska uprava izdala je saopštenje u kojem kaže da je gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić odbio da potpiše dokument koji omogućava isplatu treće rate finansijske pomoći najugroženijim penizionerima. Ipak, Matić za “Blic” kaže da se su ovi navodi neistiniti i da penzioneri neće ostati uskraćeni za pomoć.

 

Gradska skupština
Gradska skupština

Skupština grada je na sednici 15. oktobra usvojila Odluku o finansijskoj pomoćipenzionerima u iznosu od 5.000 dinara jer Vlada Srbije zbog manjka u budžetu nije obezbedila novac, odnosno 4.000 dinara, koliko je iznosio njihov deo, dok je 1.000 već obezbeđivao grad.

Stoga je grad usvojenom Odlukom preuzeo na sebe obavezu da isplati svih 5.000 donara pomoći penzionerima čija primanja ne prelaze 15.000 dinara.

Ipak, Matić objšnjava da ova odluka nije obavezujuća, već samo gradu omogućava da penzionere isplati ako republika za to ne nađe novac.

– Sekretarijat čeka dogovor između Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstva finansija da se obezbedi po 4.000 dinara ovim sugrađanima iz republičkog budžeta, a ako do toga ne dođe, grad će svakako isplatiti celokupan iznos. Ne radi se ni o kakvoj opstrukciji i apelujem na sve da se ne politizuju najugroženiji stanovnici – rekao je Matić, inače član PUPS-a.

On dodaje da se ovaj dogovor mora sačekati, jer ako republika nađe novac, to ide u korist Sekretarijatu.

– Ako sada isplatimo svih 5.000 dinara, imaćemo problem oko isplate decembarskog dela, odnosno poslednje rate i zato se trenutno radi na postizanju dogovora kojim bi Sekretarijat znatno uštedeo novac, a građani svakako bili isplaćeni – dodaje gradski sekretar.

Iako se u saopštenju navodi da je isplata trebalo da počne sutra, Matić kaže da će pomoć stići u narednih nekoliko dana.

– Nisam odbio da potpišem nikakav dokument jer mi on nije ni stigao, a i da jeste, svakako bih sačekao potez ministarstva. Važno je da sugrađani dobiju novac, a da li će to biti sutra ili za dva dana manje je bitno ukoliko se postigne dogovor koji zadovoljava sve strane – kaže Matić.

Do sada su iz gradskog budžeta po 1.000 dinara dobijali oni čije penzije ne prelaze 15.000 (uz još 4.000 iz budžeta republike), po 5.000 dinara ako mesečna primanja iznose od 15.000 do 18.000 i 4.000 ako je mesečni iznos penzije bio do 18.000 do 20.000 dinara. Pomoć se isplaćuje četiri puta godišnje, a prima je 61.280penzionera.

 

IZVOR: Blic
AUTOR: M. Pejić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.