Gde provesti penzionerske dane

Njujork — Penzioneri koje žele da “rastegnu” svoju penziju trebalo bi da razmisle o životu tokom “zlatnih godina” u Ekvadoru, Panami ili Meksiku.

leto-iz-snova
Gde provesti penzionerske dane

Ove tri latinoameričke države su se prema istraživanju američkog magazina “Internešnel living”, našle su se na listi najpoželjnijih zemalja za život nakon odlaska u penziju, a posle njih slede Malezija, Kolumbija, Novi Zeland, Nikaragva, Španija, Tajland i Honduras.

“Ideja je da možete živeti bolje za manje, a da ne žrtvujete ništa u pogledu kvaliteta života, odnosno da živite sa pola ili manje od onoga koliki bi bili vaši troškovi života u Sjedinjenim Američkim Državama ili Kanadi“, rekao je Den Prešer, urednik magazina “Internešnel living”
“Sa pogoršanjem svetske ekonomske situacije, to postaje još značajnije“, dodao je Preseron.

Prešer, koji je poreklom iz SAD, ali sada živi u Ekvadoru, kaže da on i njegova žena žive lagodno sa oko 1.300 dolara mesečno.
Ekvador zemlja sa preko 15 miliona stanovnika koji žive na više od 283.000 kvadratnih kilometara, ima dosta lica: vrhove Anda, tropske šume i 1.000 kilometara obale, vulkanska ostrva Galapagos, koja su dom mnogim životinjama i pticama.

Prema magazinu, Honduras, Tajland, Panama, Nikaragva i Meksiko nude sličan životni standard za uporedive cene. 
Cena obroka u pojedinim zemaljama je samo tri dolara, lokalno pivo se prodaje po ceni od 1,50 dolara i postoje popusti za penzionere prilikom korišćenja javnog prevoza i drugih usluga.

 

Zemlje su ocenjivane u osam kategorija, kao što su cene i dostupnost nekretnina, specijalne pogodnosti za penzionere, troškovi života, integracija i asimilacija u lokalnu sredinu, zabava, zdravstvena infrastruktura, dostupnost visoko kvalitetnih zdravstvenih usluga. Osim Novog Zelanda, koji je pod brojem šest i Španije na broju osam, sve druge zemlje su u Latinskoj Americi ili Aziji, naročito zbog niskih troškova života i faktora integracije.

Iako bezbednost nije medju kategorijama koje su procenjivane u istraživanju magazina, Prešer je rekao da je većina ovih zemalja statistički bezbednija od SAD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.