Dugovi Rastu – padaju penzije i plate

U budžetu za narednu godinu nešto više od polovine svih rashoda ide na plate zaposlenih u javnom sektoru i na dotiranje fonda za isplatu penzija. Ipak, i penzioneri, a i oni koji rade u javnom sektoru, moraju da računaju da će im primanja, realno, u narednoj godini biti niža nego do sada.

penzije 2014
Padaju plate i penzije 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Država je, naime, odlučila da povećanje plata i penzija u narednoj godini bude ukupno 1,5 odsto, dok se, u najboljem slučaju, računa da će inflacija biti oko 4,5 procenata. Za zaposlene koji primaju preko 60.000 dinara, tu je i privremeni, solidarni, porez koji će im se, svakog meseca odbijati od neto zarade.

Primetno je da država, uprkos najavama, nije ukidala agencije. Naprotiv, zahvaljujući naknadama koje naplaćuju ove institucije, Vlada računa na priliv u budžet od 1,1 milijardu dinara. Od javnih preduzeća će, nadaju se, dobiti oko tri milijarde, koliko će im, bar prema projekcijama, uplatiti i NBS.

Toliko kritikovane subvencije će u 2014. biti manje u odnosu na ovu godinu svega za tri milijarde dinara. Železnice Srbije će, na iznenađenje mnogih, dobiti više nego ranije, tačnije 13,2 milijarde dinara.

U odnosu na ovu godinu najviše je uvećan budžet Ministarstva kulture i informisanja. Za sada je, u okviru njega, izdvojeno i 7,5 milijardi dinara za finansiranje RTS-a i RTV-a, ali samo ukoliko dođe do izmene zakona, odnosno ukidanja TV pretplate. Ukoliko do toga ne dođe, novac će biti ostavljen u poseban fond.

Ono što, međutim, može biti problem jeste činjenica da je budžet pravljen uz pretpostavku da će Srbija u narednoj godini imati privredni rast od bar jedan odsto. Ali, s tim se ne slažu ekonomisti. – Siguran sam da će već u prvoj polovini 2014. biti potreban rebalans budžeta. U narednoj godini privreda Srbije će stagnirati, a moguće je da zabeleži i blagi pad. Potrebno je izvršiti preko potrebne reforme i otkloniti slabosti privrede, tvrdi prof. Milojko Arsić.

Slično razmišlja i Kori Udovički, koja kaže da „država treba da se uozbilji, da bismo znali šta od nje možemo da očekujemo“. – U ovim okolnostima nije dovoljna antikorupcijska borba, konstatuje Udovički.

Profesor Dejan Šoškić smatra da, u uslovima permanentnog rasta zaduživanja, moramo biti oprezni, jer smo, do sada, servisirali javni dug bez problema, ali da se okolnosti na međunarodnom tržištu mogu promeniti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.