Dug penzionerima zida minus, ali manje boli sad

IZVOR: B92 – Fiskalni savet upozorio je da bi najavljena isplata duga vojnim penzionerima i NIS-u do kraja godine povećala deficit opšte države na oko 4,5 odsto BDP-a.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Takođe, Fiskalni savet je pozvao da se još jednom preispita odluka o povećanju plata i penzija, jer je to jedna od dve glavne poluge za smanjenje deficita.

Fiskalni savet u mesečnom izveštaju ocenjuje da je planirana isplata duga vojnim penzionerima i duga državnih preduzeća NIS-u veliki (više od 400 miliona evra) i neplaniran rast državnih rashoda, ali i dodaje da je ova godina pogodan trenutak za realizaciju tog jednokratnog rashoda.

To je stoga što je i povećanje prihoda u ovoj godini velikim delom, takođe, bilo jednokratno, navodi se.

Fiskalni savet saopštava da je važno to što bi deficit u 2015. i uz pomenuto povećanje rashoda bio znatno smanjen u odnosu na prošlu godinu (kada je iznosio 6,7% BDP-a), što je veoma dobar rezultat za prvu godinu fiskalne konsolidacije.

Kako se navodi, kretanje javnih prihoda i rashoda u prvih devet meseci ukazuje na to da bi deficit opšte države u 2015. mogao biti oko 3,2 odsto BDP-a.

Fiskalni savet, međutim, ocenjuje da postoji rizik da se nakon relativno uspešne 2015. godine deficit opšte države zadrži na dostignutom nivou od oko četiri odsto BDP-a i u narednim godinama – što nije dovoljno za zaustavljanje rasta javnog duga.

Naime, uštede od dve planirane mere, od kojih se očekivalo da omoguće najveće fiskalno prilagođavanje u 2016. i 2017. godini (smanjenje broja zaposlenih za po pet posto godišnje i zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru), sada su neizvesni.

Prvo, racionalizacija broja zaposlenih ne sprovodi se po planu u 2015. i izvesno se neće ostvariti u prvobitno planiranom obimu. Nisu pripremljene analize koje bi precizno identifikovale viškove zaposlenih po sektorima države i omogućile adekvatno planiranje rashoda za zarade po budžetskim korisnicima u budžetu za 2016. (koji je u pripremi), pa je stoga bolje i umanjiti postavljeni cilj nego pribegavati potencijalno štetnim ad hok rešenjima, saopštava Fiskalni savet.

Drugo, najavljeno je odustajanje od zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru i njihovo povećanje od početka 2016. godine.

“Bez osnovnih poluga za smanjenje deficita u sledeće dve godine, biće veoma teško obezbediti dodatne uštede od oko 1,5 odsto BDP-a (red veličine već preduzetog smanjenje plata i penzija), koliko procenjujemo da je potrebno da bi se javni dug smanjio u 2017. (i uspešno završio trogodišnji program fiskalne konsolidacije)”, piše u izveštaju.

Fiskalni savet, stoga, smatra da bi trebalo još jednom preispitati najave o povećanju penzija i plata u javnom sektoru, jer je trenutno kontrola ovih rashoda najvažnija mera za ozdravljenje domaćih javnih finansija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.