“Dosta je bilo” u ime penzionera pokreće postupak u sudu u Strazburu

IZVOR: BETA

Pokret “Dosta je bilo -Saša Radulović” danas je ocenio da je stramna odluka Ustavnog suda da nije neustavan zakon kojim su od novembra 2014. godine smanjena primanja penzionerima, čija su primanja veća od 25.000 dinara. Pokret je najavio da će u ime penzionera pokrenuti postupak pred sudom u Strazburu.

"Dosta je bilo" u ime penzionera pokreće postupak u sudu u Strazburu
“Dosta je bilo” u ime penzionera pokreće postupak u sudu u Strazburu

– Ustavni sud je juče doneo sramotnu odluku da podrži pljačku gotovo 700.000 penzionera koji će morati od suda u Strazburu da traže zaštitu svojih prava – navodi se u saopštenju Pokreta.

Najavljeno je da će Pokret “Dosta je bilo” u ime penzionera pokrenuti postupak pred tim sudom.

– Postala je na žalost redovna praksa da međunarodni sud za ljudska prava bolje štiti prava naših građana od našeg Ustavnog suda čiji je posao upravo da štiti ustavom zagarantovana prava naših građana od bahate vlasti. Pokret će pribaviti i zapisnik sa sednice Ustavnog suda kako bismo utvrdili koji sudija se obrukao na toj sednici, a koji je osvetlao obraz – navodi se u saopštenju.

I Srpska radikalna stranka (SRS) danas je saopštila da je Ustavni sud Srbije ocenom da nije neustavan Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija na osnovu kojeg su u novembru 2014. godine smanjene penzije, doneo političku, a ne pravnu odluku.

– Ustavni sud je otvoreno podržao mere Vlade Srbije i upustio se u političke ocene, zanemarujući svoju osnovnu ulogu i umesto zaštite ustavnog poretka, stavio se u zaštitu (premiera) Aleksandra Vučića – navodi se u saopštenju SRS.

SRS je zatražila od Skupštine Srbije da razreši dužnosti sudije Ustavnog suda koje su ocenjivale ustavnost zakona kojim su umanjene penzije i preporučila Ustavnom sudu da podnese inicijativu za pokretanje postupka za njihovo razrešenje.

2 Replies to ““Dosta je bilo” u ime penzionera pokreće postupak u sudu u Strazburu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.