Doktor u 95. godini otkrio recept za dug život

IZVOR: RADIO SARAJEVO – Da li verujete da na svetu postoji osoba koja je u penziju otišla sa 95 godina?

Šta je dobro za zdravlje ispitao je jedan lekar, pa je u skladu sa tim počeo da se hrani, a rezultat svega toga je što i na pragu 11. decenije života živahno ide uz stepenice, sređuje vrt, a ne koristi se čak ni štapom.

lekar
Doktor u 95. godini otkrio recept za dug život

Dokaz da je sve to moguće jeste doktor Elsvort Varhem, proslavljeni kardiohirurg koji je nedavno napunio 100 godina, prenosi Atma.

Simpatični dekica u životu je prošao sve i svašta, uključujući i Drugi svetski rat, u kojem je učestvovao i radio kao lekar, a svoje zanimanje oduvek je voleo.

“Znate ono kada ljudi kažu da imaju životni poziv? Ja osećam da je moj bio lekarski. Nikada to nisam dovodio u pitanje”, rekao je u intervjuu za Foks njuz.

Upravo njegov poziv ga je naterao da realno i izbliza sagleda sve posledice loših životnih navika, jer je kao proslavljeni hirurg mnogo puta video srce, krvne sudove i pluća uništene hranom, pušenjem, nedovoljnom količinom sna i s premalo kretanja.

Još pre više od 60 godina Elsvort je odlučio da promeni ishranu i svom telu podari zdrave namirnice. Kako se meso tada smatralo hranom bogatom važnim namirnicama, on je odlučio da to lično ispita i uveri se. Sproveo je studiju i došao do zaključka da proteini iz životinjske masti iz mesa povećavaju nivo holesterola, pa je njegova odluka bila da pređe na vegetarijansku i vegansku ishranu.

Takođe, on svakoga dana spava 8 do 9 sati, a budi se u pet ujutro. Elsvort veruje da je za njega najbolje da jede dva puta dnevno, a za doručak su obavezne žitarice s bademovim mlekom.

Ostatak dana ovaj poštovani doktor provodi vreme s porodicom i vežba tako što sređuje svoj vrt, kosi travu i obrezuje ruže i dekorativne grmove.

Zahvaljujući ovakvom stilu života, Elsvort je prestao da izvodi operacije tek u 74. godini, čak dve godine kasnije nego što zakon nalaže, a do svoje 95. je predavao na univerzitetu i bio mentor mlađim lekarima tokom velikih operacija, a kada zatreba, priskakao je u pomoć.

I dan-danas mu ni za šta nije potrebna tuđa pomoć, sve radi sam bez problema, vrt uređuje i do 10 sati dnevno, penje se uz stepenice bez poteškoća, lift izbegava, čak se ne oslanja ni na štap.

Penzionerske dane provodi u društvu 14 godina mlađe supruge Barbare, koju je upoznao davne 1948. godine u bolnici u kojoj je radio kao šef hirurgije, a ona je bila na praksi za medicinsku sestru.

“Kada sam jednom izašla s njim, mlađi muškarci me više nisu privlačili”, priznaje Barbara, koja je imala 21 godinu kada je upoznala Elsvorta. Iz braka dugog 60 godina imaju petoro dece – četiri sina i jednu kćer, kao i osam unučića.

Doktor veruje da je tajna dugovečnosti u pravilnoj ishrani i aktivnom životu.

“Ako imate holesterol blizu donje granice, male su šanse da doživite srčani udar. Ja se uopšte ne bih ni uznemirio kada bih osetio bol u grudima, znao bih da nije ništa”, kaže Elsvort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.