Besplatna struja košta 2.000 RSD

IZVOR: Večernje Novosti — Veliko interesovanje građana za električnu energiju bez nadoknade, ali otežano sprovođenje uredbe o regresiranju energenata.

Besplatna struja košta 2.000 RSD
Besplatna struja košta 2.000 RSD

Najsiromašniji građani, korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka i penzioneri sa najnižim penzijama nakon skoro pola godine pauze ponovo mogu da konkurišu za besplatnu struju, ali ih procedura i dalje – odvraća od toga.

Građani još ne znaju gde tačno treba da dostave papire, a cene za prijavu se kreću od simboličnih do čak 2.000 dinara, pišu Večernje novosti.

Od početka 2016. godine Ministarstvo energetike donelo je novu uredbu o energetski zaštićenom kupcu, što je napravilo redove, ali i zabune u lokalnim samoupravama. U jednoj od najsiromašnijih lokalnih samouprava u Srbiji, u Prokuplju, kažu da je interesovanje za besplatnu struju izrazito povećano.

“Ranije se ljudi nisu javljali, ali sada imamo više od 200 prijava”, kaže Jasmina Malešić iz prijepoljske Kancelarije za saradnju sa predsednikom opštine. – Građane smo kroz akcije u opštini upoznali sa ovom mogućnošću, a kada su saznali da se papirologija ne plaća, odnosno da je vađenje dokumenata u katastru, poreskoj upravi, ali i opštini – besplatno.

U većim gradovima pak svaki od ovih dokumenata staje po nekoliko stotina dinara. Samo izvoz iz matične knjige rođenih i venčanih staju zajedno oko 1.000 dinara, a za dokument iz katastra potrebno je platiti 130 dinara. Potrebne su još i fotokopije ličnih karata, prijave prebivališta za dete, traži se i potpisana overa u opštini sa dva svedoka o broju članova porodice i overena potvrda o primanjima.

Uverenje iz Sekretarijata za finansije se ne naplaćuje, ali se overene izjave u lokalnim samoupravama tarifiraju različito od opštine do opštine. Negde ne traže naknadu, a negde košta i do 500 dinara. Dodatnu konfuziju unose i nedovoljno informisani službenici. Kolege iz beogradske opštine Surčin kažu da se siromašni svakodnevno javljaju da se raspitaju za besplatnu struju. Ipak, kažu, oni nemaju potreban formular, odnosno rešenje o pravu, koje treba da izdaju potrošačima koji žele da konkurišu za kilovate koje neće plaćati. Zato, nema Surčinca koji će ostvariti ovu beneficiju.

Građani, kažu u opštini Grocka, mahom ne znaju tačno kome da se obrate, a nekad moraju da pređu i do 20 kilometara da bi podneli zahtev.

“Za Mladenovac, Grocku i okolna mesta građani treba prijave da odnesu u “Beokom servis” u Tiršovoj”, objašnjava Stefan Dilberović, predsednik opštine Grocka. – Ova procedura malo otežava prijavu građanima koji žive u prigradskim naseljima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.